Augusto PinochetKuva: EPA / All Over Press

Tunnettu espanjalainen tutkintatuomari Baltasar Garzon on käynnistänyt esitutkimuksen Chilen ex-diktaattorin Augosto Pinochet'n leskestä Lucia Hiriartista. Garzon epäilee häntä ja kolmea avustajaa karkeasta rahanpesusta, kertoo di.se.

Tuomari on antanut nelikolle määräyksen maksaa kymmenen päivän kuluessa yhteensä 77 miljoonan dollarin (runsaan 50 miljoonan euron) takuut. Muussa tapauksessa hän aikoo sulkea heidän pankkitilinsä.

Garzon aikoo käyttää rahat hyvitykseksi Pinochet'n hallituksen espanjalaisuhreille.

Asia liittyy selvitykseen, joka käynnistettiin vuonna 1998 Pinochet'n diktatuurin aikana kidutetuista ja kadonneista Espanjan kansalaisista. Selvitys laajennettiin käsittämään Pinochet'n perheen suunnattoman omaisuuden katoamista, johon epäillään sisältyvän laittomuuksia.

Augusto Pinochet pidätettiin vuonna 1998 Isossa-Britanniassa Garzonin vaatimuksesta. Hän istui kotiarestissa 18 kuukautta, kun Espanjan luovutusvaatimusta kansanmurhasta, terrorismista ja kidutuksesta selvitettiin. Loppujen lopuksi hänet vapautettiin huonoon terveydentilaan vedoten ja hän sai matkustaa kotimaahansa. Pinochet kuoli vuonna 2006.

Selvityksen kohteina ovat di.se:n mukaan Pinochet'n lesken lisäksi tämän asianajaja ja kaksi ex-pankinjohtajaa.