Eläkkeellä oleva diplomi-insinööri Juha Mäkipää ehdottaa Tekniikka&Taloudessa ratkaisua yhteen maailman vaikeimmista ongelmista: ilmastonmuutokseen. Saman keksi jo lähes sata vuotta sitten kirjailija Jules Verne.

Ilmaston lämpenemisen seurauksia on pelätty jo vuosia, mutta lupaavia ratkaisuja ei Mäkipään mielestä ole toistaiseksi keksitty. Vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen on alettu puhua myös suuresta ilmastopakolaisuuden uhasta, kun ihmisten asuttamia alueita uhkaa muuttua elinkelvottomiksi.

Uransa IBM:n palveluksessa tehnyt Mäkipää huomauttaa, että kaikkia maailman maita on vaikea saada osallistumaan päästöjen leikkauksiin, jotka toisaalta vain siirtäisivät seurauksia myöhemmäksi. Floridassa asuva Mäkipää tietää, että rannikkokaupunkeja ympäri maailman uhkaa jäädä ennustusten mukaan veden alle, niin myös Floridan arvokkaita asuinalueita.

Mäkipään mukaan ongelmaan on kuitenkin ”yllättäen olemassa ratkaisu”.

– Ratkaisu on ollut ihmiskunnan tiedossa pian jo sata vuotta, mutta kukaan ei jostakin syystä enää puhu mitään. Ratkaisu on piilossa Saharan erämaassa, Mäkipää kirjoittaa puheenvuorossaan.

Hän toteaa, että Saharan erämaasta 155 000 neliökilometriä on selvästi merenpinnan alapuolella ja noin 700 miljoonaa vuotta sitten Saharassa oli nykyistä Välimerta hieman pienempi sisämeri.

– Kaivamalla Panaman kanavaan verrattuna jonkun verran lyhyempi vesitie valtameristä Saharaan syntyisi 155 400 neliökilometrin suuruinen sisämeri, joka alentaisi maapallon merien pintaa noin 1,3 metrillä eli suurin piirtein saman verran kuin napa-alueiden sulamisen on laskettu nostavan meren pintaa.

Mäkipään mukaan idea ei ole uusi, sillä Saharan täyttämistä merivedellä ehdotti muun muassa tieteisromaanien kirjoittaja Jules Verne kirjassaan ”Invasion of the sea” jo vuonna 1905 ja se on herättänyt kiinnostusta myöhemminkin. Hanke kuitenkin hautautui Mäkipään mukaan, kun Saharan täyttämisen katsottiin alentavan valtamerien pintaa liikaa ja kehittävän lisää pilvisyyttä Afrikan, läntisen Aasian ja Lähi-idän ylle, mikä voisi heijastaa aurinkoenergiaa liikaa avaruuteen ja aiheuttaa viilenemistä, joka tänä päivänä olisi maapallolle tervetullutta. Hanketta on myös pidetty liian kalliina. Mäkipään mukaan Yhdysvaltain pitäisi alkaa edistää hanketta.

–Koska merenpinnan nousu USA:n osavaltioista uhkaa eniten Floridaa, Floridan kuvernöörin kannattaisi ehdottaa, että Yhdysvaltain hallitus tarttuisi aloitteeseen. Yhdysvallat voisi ehdottaa YK:n yleiskokoukselle, että Saharan täyttämisestä merivedellä tehtäisiin pikaisesti uusi tutkimus ja että YK kustantaisi kanavan ja voimalaitoksen rakentamisen, hän ehdottaa ja listaa yhteensä kuusi syytä hankkeen toteuttamiseksi.

Lue listaus Tekniikka&Taloudesta.