Yhdysvaltain presidentti Donald Trump totesi tänään, että on ”taatusti mahdollista”, että hän kutsuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan ensi vuoden G7-kokoukseen, uutisoi Bloomberg. Hän antoi lausunnon Ranskan Biarritzissa, jossa tämän vuoden kokous käynnistyi eilen lauantaina.

Trump on aikaisemminkin kertonut kannattavansa Venäjän paluuta G7-ryhmään. Venäjä oli osa sitä vuosina 1997–2014, mutta maa erotettiin, kun se miehitti Krimin niemimaan Ukrainassa. Ennen Venäjän erottamista ryhmä tunnettiin nimellä G8.

Sen sijaan G7-jäsenmaat Iso-Britannia, Saksa, Ranska ja Kanada ovat kaikki ilmoittaneet vastustavansa Venäjän paluuta jäseneksi, ellei Putin ole valmis tekemään myönnytyksiä liennyttääkseen edelleen tulenarkaa Krimin-tilannetta.

Lue lisää: Tutkija ihmettelee Donald Trumpin Putin-sympatioita: ”Mikä tahansa syy sille onkin, emme tiedä sitä vielä”

Yhdysvallat isännöi kokousta ensi vuonna, ja Putin on jo aiemmin kertonut harkitsevansa osallistumista, jos Venäjä saa kutsun.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti lehdistötilaisuudessa, ettei Trumpin ehdotukseen voi suostua missään olosuhteissa ja että kutsuisi itse paikalle mieluummin Ukrainan kuin Venäjän. Hän painotti myös, että Venäjä kutsuttiin alun perin ryhmän jäseneksi, koska tuolloin nähtiin maan pyrkivän demokraattisen hallinnon tielle.

”Onko joukossamme ketään, joka voisi sanoa täydellä vakaumuksella ja ilman taloudellista laskelmointia, että Venäjä on edelleen tuolla tiellä?” Tusk kysyi.

Lue myös:

Boris Johnsonilta odotetaan kovaa ilmoitusta tänään – EU saamassa ehkä vain murto-osan brexit-laskusta

Kiinalta jäätävä viesti Donald Trumpille – ”Tohtori Tuho” varoittaa koko maailmaa taantumasta