Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat kiristyneet uudelleen tänään torstaina, kun Iran kertoi ampuneensa alas maan ilmatilassa amerikkalaisen miehittämättömän vakoilulennokin.

Iranin mukaan lennokki, joka oli tyyppinimeltään RQ-4 Global Hawk, oli pudotettaessa lähellä Kuhmobarakia, joka sijaitsee Hormozganin maakunnassa Iranin eteläosissa.

CNN:n mukaan Yhdysvallat myöntää, että iranilainen ohjus tuhosi amerikkalaislennokin, mutta amerikkalaisviranomaisten mukaan lennokki ammuttiin alas kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzinsalmessa. Lennokki oli amerikkalaisten mukaan Yhdysvaltain laivaston MQ-4C Triton.

”Iran teki erittäin suuren virheen”, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi hetki sitten Twitterissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti tänään Yhdysvaltojan käyttämästä sotilaallista voimaa Irania vastaan.

”Se (sotilaallinen isku Irania vastaan” olisi katastrofi, koska se loisi väkivaltaa ja mahdollisesti lisäisi alueelta pakenevien ihmisten määrää”, Putin sanoi Venäjän television perinteisellä kyselytunnilla vastatessaan venäläisten kysymyksiin. Lausunnosta uutisoi uutistoimisto TASS.

CNN:n tietojen mukaan Valkoisessa talossa pidetään myöhemmin tänään kokous tapahtumien vuoksi, mutta presidentti Trumpin ei odoteta osallistuvan siihen.

Iranin televisiossa tänään puhunut komentaja Maj-Gen Hossein Salami on BBC:n mukaan kehottanut Yhdysvaltoja kunnioittamaan Iranin alueellista koskemattomuutta.

Sotilaallisen iskun mahdollisuudesta on puhuttu sen jälkeen, kun kun kahteen öljytankkeriin iskettiin Omaninlahdella reilu viikko sitten.

LUE LISÄÄ: Omanin tankkeri-iskut ihmetyttävät tutkijoita: ”Joku yrittää provosoida sotaa USA:n ja Iranin välille – mutta kuka?”

Yhdysvallat on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Lähi-idässä. Persianlahdelle on lähetetty lentotukialuksia, B-52-pommikoneita ja joukkoja. Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että alueelle lähetetään tuhat sotilasta lisää vastaamaan Iranin joukkojen vihamieliseen käytökseen.

Jännitteet Persianlahdella ovat kasvaneet viime aikoina Iranin ja Yhdysvaltojen suhteiden kiristymisen vuoksi. Ne ovat olleet huonot vuodesta 2015 lähtien, jolloin presidentti Donald Trumpin hallinto päätti vetäytyä Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta.

LISÄÄ AIHEESTA:

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Analyytikko: Donald Trump turhautuu ja se vaikuttaa Suomeen – ”Näkyisi aika nopeasti bensapumpuilla”

Varoitus Donald Trumpin Iran-pakotteiden vaikutuksista Suomelle: ”Uskotaan nousevan yli miljardiin euroon”