Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoittivat lauantaina olevansa yhtä mieltä siitä, että Naton eurooppalaisten jäsenmaiden on otettava suurempi vastuu Naton kustannuksista.

”Haluamme vahvan Euroopan, se on meille hyvin tärkeää. Haluamme auttaa Eurooppaa, mutta sen pitää olla reilua. Tällä hetkellä Yhdysvallat kantaa suurimman vastuun”, Trump sanoi presidenttien tapaamisen jälkeen toimittajille uutistoimisto AP:n mukaan.

Macron totesi olevansa samaa mieltä.

”Euroopan on otettava kontolleen suurempi osuus Naton kuluista. Ehdotukseni Euroopan yhteisestä puolustuksesta pitää tämän sisällään. Ei ole oikein, että Euroopan turvallisuuden takaajana on vain Yhdysvallat”, Macron sanoi.

Macron sanoi aikaisemmin tällä viikolla, että Eurooppa tarvitsee yhteisen, Natosta erillisen armeijan.

”Meidän on suojeltava itseämme Kiinalta, Venäjältä ja jopa Yhdysvalloilta”, hän sanoi muun muassa Financial Timesin mukaan ja viittasi Trumpin aikeisiin vetää Yhdysvallat pois INF-sopimuksesta.

Trump tviittasi perjantai-iltana pitävänsä ehdotusta ”hyvin loukkaavana”.

”Ranskan presidentti Macron on juuri ehdottanut, että Euroopan pitäisi rakentaa oma armeijansa suojautuakseen Yhdysvalloilta, Kiinalta ja Venäjältä. Hyvin loukkaavaa, mutta ehkäpä Euroopan pitäisin ensin maksaa oma osuutensa Natosta, jota Yhdysvallat rahoittaa suuresti”, hän kirjoitti.

Donald Trump on toistuvasti moittinut Naton eurooppalaisia jäsenmaita siitä, etteivät ne täytä puolustusliiton neljä vuotta sitten tekemää sopimusta, jonka mukaan puolustusbudjetit tulisi nostaa tasolle, joka vastaa kahta prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Hän esitti Naton huippukokouksessa heinäkuussa, että Naton jäsenmaiden tulisi käyttää puolustusmenoihin neljä prosenttia bkt:staan. Nato on antanut kaikkien jäsenmaiden päätöksellä jäsenilleen vuoteen 2024 asti aikaa nostaa puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Trump osallistuu Pariisissa ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotisjuhlallisuuksiin.

Lue myös: Donald Trump ärähti Ranskalle: ”Ehkäpä Euroopan pitäisin ensin maksaa oma osuutensa Natosta”