Yhdysvalloissa keskustelu Donald Trumpin sopivuudesta presidentin tehtävään kiihtyy.

Osa demokraateista kyseenalaistaa nyt julkisesti Trumpin mielenterveyden ja henkisen kyvyn toimia presidenttinä, verkkolehti Politico kertoo.

– [Trump] on osoittanut, että hänen henkinen kapasiteettinsa ja epävakaa käytöksensä ovat ongelma, josta meidän tulee olla huolissamme kansallisen turvallisuuden kannalta, sanoo Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Jackie Speier Politicolle.

– En ole ensimmäinen ihminen joka puhuu tästä, olen vain ensimmäinen ihminen joka puhuu siitä julkisesti.

Demokraattiedustaja vaatii perustuslain 25. lisäyksen käyttöönottoa: pykälä mahdollistaa varapresidentille ja Yhdysvaltain hallitukselle tehtäväänsä kykenemättömän presidentin syrjäyttämisen.

Toinen demokraattiedustaja Zoe Lofgren vaatii varapresidenttiä ja hallitusta lähettämään Trumpin ”pikaisesti” terveydelliseen ja psykiatriseen arviointiin. Hän nosti virallisessa tiedotteessaan esiin kysymyksen siitä, kärsiikö Trump varhaisen vaiheen dementiasta ja onko aseman aiheuttama paine kärjistänyt Trumpin piilevää mielenterveyden häiriötä ja pahentanut tämän impulsiivisuutta.

– Monet amerikkalaiset, myös republikaanit, ovat huomanneet presidentin yhä häiritsevämmäksi käyvät toimintamallit ja julkiset lausunnot, jotka viittaavat siihen, että hän voi olla henkisesti kyvytön suorittamaan tehtäviään, Lofgren toteaa.

Lofgrenin mukaan virallinen lääkärintarkastus suoritettaisiin, jos presidentti kärsisi fyysisistä terveyshuolista, joten samalla tavoin tulisi toimia nyt henkisen puolen suhteen.

Politicon mukaan osa demokraateista vastustaa puoluetovereidensa julkisia puheita presidentin mielentilasta ja -terveydestä, koska Trumpin kritisoinnin katsotaan vievän liikaa tilaa puolueen omien kantojen esittelyltä ja olevan taktiikkana riskialtis.

Aiemmin sekä republikaani- että demokraattipresidenttejä edustanut Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun ex-johtaja James Clapper kyseenalaisti myös Trumpin henkiset edellytykset toimia presidenttinä.

– Todella epäilen hänen kykyään ja sopivuuttaan toimia tässä virassa, Clapper sanoi käyttäen erikseen englannin kielen termejä ”ability” sekä ”fitness”.

Lue lisää: USA:n ex-tiedustelupomo järkyttyi Trumpin puheesta: ”Kauanko meidän täytyy kärsiä tästä painajaisesta?”