Amerikkalainen ulkopolitiikan analyytikko, historioitsija Max Boot arvioi, että ääriliikkeiden edustajat kärjistävät Ranskan tilannetta ja ajavat erityisesti presidentti Emmanuel Macronia ahdinkoon sosiaalisessa mediassa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lietsovan levottomuutta Ranskassa.

”Siinä, missä muut näkee mahdollisen ja rationaalisen ratkaisun globaaliin ongelmaan, Trump näkee ideologiaa ja epäreiluutta. Valitettavasti järjen ääni usein kuiskaus. Trump myös lietsoo levottomuutta Ranskassa. Ask yourself, miksi se on hänen etujensa mukaista”, hän kysyy Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Max Boot puolestaan nostaa esiin niin venäläistaustaisten sosiaalisen median tilien viestit kuin Donald Trumpin tviititkin.

”Putin ja Trump lietsovat molemmat väkivaltaisia protesteja Macronia vastaan. Keskustataustaisten johtajien on nykyään kohdattava riski siitä, että he saavat osakseen ei-liberaalien kansainvälisen raivon”, Boot toteaa Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Hän jatkaa aiheen käsittelyä mielipidekirjoituksessaan Washington Postissa, jossa toteaa, että sekä äärivasemmisto että äärioikeisto lietsovat protesteja Macronia vastaan.

”Macron on suututtanut vasemmiston muun muassa leikkaamalla varakkaiden veroja, vähentämällä sääntelyä ja puuttumalla ammattiliittojen valtaan. Voisi kuvitella, että tätä kiiteltäisiin oikeistossa, mutta Macronin tuki Euroopan unionille ja Natolle, hänen elistisminsä sekä kritiikkinsä Donald Trumpia kohtaan tekevät hänestä myös äärioikeiston kohteen”, Boot analysoi.

Brittilehti The Times kertoi aikaisemmin viikonloppuna haltuunsa saaman kyberturvallisuusyhtiö New Knowledgen tekemästä analyysistä, jonka mukaan sadoilta venäläisiltä sosiaalisen median käyttäjätileiltä on yritetty lietsoa Ranskassa mieltään osoittavia niin sanottuja keltaliivejä väkivaltaan.

”Venäjän pyrkii syventämään ranskalaisen yhteiskunnan sisäistä vastakkainasettelua ja ruokkimaan käsitystä sovittamattomasta ristiriidasta presidentti Emmanuel Macronin edustaman poliittisen eliitin ja työväenluokan välillä”, New Knowledge -yhtiön perustajaosakas Ryan Fox sanoi The Timesille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ranskalaisviranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan sosiaalisessa mediassa leviävistä viesteistä.

Sekä AFP:n että France 24:n mukaan Ranskassa odotetaan nyt presidentti Emmanuel Macronin tulevan julkisuuteen. Ranskan pääministerin Edouard Philippen mukaan Macron tulee puhumaan julkisesti lähipäivinä.

Lue myös:

”Kaikkien katseet nyt Emmanuel Macronissa” - Brittilehti: Venäjän trollit yllyttävät keltaliivejä väkivaltaan Ranskassa

Massapidätyksiä, kyynelkaasua ja vesitykkejä Pariisissa: ”Meidän on Suomessa tehtävä paremmin”