Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käytös G7-maiden kokouksessa jätti maailman johtajat hämmästelemään muuttuvaa maailmaa.

Trump poistui kokouksesta ennen sen päättymistä ja kiisti jälkikäteen allekirjoittaneensa kokouksen yhteisen julkilausuman, vaikka Kanadan pääministeri Justin Trudeau ehti jo kertoa hänen sen hyväksyneen. Lisäksi Trump haukkui perin pohjin Trudeaun sekä Kanadan, jotka hänen mukaansa ylpeilevät Yhdysvaltain kaupasta hyötymisellään. Trumpin avustajan mukaan Trudeaulle on ”erityinen paikka Helvetissä”.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvasi kokouksen jälkeen Trumpin toimien aiheuttamia tunnelmia vakaviksi ja ”hieman masentaviksi”. Erityisen hämmentynyt Merkel oli Trumpin päätöksestä perua osallistuminen julkilausumaan, josta oli jo sovittu. Merkel kuuli Trumpin perumispäätöksestä paluulennolla Kanadasta. Saksa aikoo kuitenkin pysyä julkilausuman päätösten takana ja Merkel kommentoi, ettei väittelyn jatkaminen paranna tilannetta.

Merkel vaikutti kuitenkin tehneen johtopäätöksiä Trumpin käytöksestä. Hän sanoi, että pyrkimys ylläpitää transatlanttista erityissuhdetta on yhä olemassa, mutta Merkelin mukaan Euroopan täytyy nyt ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä eikä seurata USA:ta sokeasti, Deutsche Welle kertoo.

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland vastasi Trumpin loukkauksiin toteamalla, että Kanada ei harjoita diplomatiaa ad hominem -hyökkäyksillä, maan yleisradioyhtiö CBC kertoo.

Yhdysvaltalainen Politico-lehti arvioi viikonloppuna, että Trump repii toimillaan rikki G7-liittouman. Jo ennen kokousta Trump paheksui Venäjän Vladimir Putinin sulkemista G8-kokouksen ulkopuolelle Krimin valtauksen seurauksena vuonna 2014.

LUE MYÖS: G7 päättyi sekasortoon: Donald Trumpilta raju purkaus Twitterissä – Angela Merkel jakoi puhuttelevan kuvan