Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perustelee päätöstään vähentää Yhdysvaltain joukkoja Saksassa vetoamalla Nord Stream -kaasuputkeen.

”Meidän pitäisi suojella Saksaa Venäjältä, mutta samaan aikaan Saksa maksaa Venäjällä miljardeja upouudesta kaasuputkesta tulevasta energiasta. Anteeksi vain, mutta kuinka tämä muka toimii”, Trump sanoi Oklahoman Tulsassa lauantaina pitämässään kampanjatilaisuudessa uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Yhdysvaltain presidentti allekirjoitti kesäkuun alussa määräyksen, jolla Yhdysvallat vähentää Saksassa olevia joukkojaan 9500 sotilaalla syyskuuhun mennessä. Saksaan jää yhä 25 000 Yhdysvaltain sotilasta. Yhdysvaltojen joukkojen läsnäolo juuri Saksassa on perintöä toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta.

Trump arvosteli lauantaina Saksaa jälleen kerran sen matalasta puolustusbudjetista. Nato-maat sopivat vuonna 2014, että kaikki nostavat puolustusmenonsa kahteen prosenttiin kansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä. Saksa on jo ilmoittanut, että se yltää tuolloin vain 1,5 prosenttiin. Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer on arvioinut, että Saksa voi saavuttaa kahden prosentin tavoitteen vuonna 2031.

”He eivät kykene maksamaan laskuaan, eivät ole kyenneet vuosiin. He sanovat ajattelevansa, että ehkä vuoteen 2030, ehkä vuoteen 2032 mennessä voimme päästää tavoitteeseen”, Trump kommentoi.

Lue lisää: