Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut lyhyesti ilmoitustaan, jonka mukaan Yhdysvallat on pysäyttämässä sotaharjoituksensa Etelä-Korean kanssa sekä pyrkimässä joukkojensa poisvetoon Korean niemimaalta.

–Säästämme omaisuuden, kun emme pelaa sotapelejä Pohjois-Korean kanssa niin kauan kuin neuvottelemme hyvässä hengessä – ja molemmat teemme juuri niin, Trump tviittasi.

Trump kuvasi tiistaina tiedotustilaisuudessaan USA:n ja Etelä-Korean säännöllisiä harjoituksia ”sotapeleiksi” ja ”provokaatioksi” Pohjois-Koreaa kohtaan. Hän perusteli tavoitteitaan myös harjoitusten ja joukkojen ylläpidon kustannuksilla.

Trumpin ilmoitus on herättänyt kysymyksiä siitä, onko Yhydsvaltain presidentti tehnyt näin merkittäviä myönnytyksiä Pohjois-Korealle saamatta mitään varmaa vastineeksi – ja todella ilmoittamatta asiasta Yhdysvaltain pitkäaikaisille liittolaisille Aasiassa.

Lue lisää: Trumpin ilmoitus kuohuttaa Etelä-Koreassa ja USA:ssa – ”Sanoinkuvaamaton käänne”

Trump on tänään myös hehkuttanut Twitterissä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa tiistaina saavutettuja tuloksia.

–Kaikki voivat tuntea nyt olonsa paljon turvallisemmaksi kuin silloin, kun aloitin presidenttinä. Pohjois-Korea ei ole enää ydinuhka. Tapaaminen Kim Jong-unin kanssa oli mielenkiintoinen ja hyvin positiivinen kokemus. Pohjois-Korealla on suuri potentiaali tulevaisuudessa, hän sanoi.

–Ennen kuin astuin virkaani ihmiset olettivat, että ajaudumme sotaan Pohjois-Korean kanssa. Presidentti Obama sanoi, että Pohjois-Korea on suurin ja vaarallisin ongelmamme. Ei enää – nukkukaa hyvin tänä yönä, Trump jatkoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoi Uudelle Suomelle tiistaina, että Trump muutti Yhdysvaltain maailmanpoliittista linjaa merkittävästi Kimin kanssa allekirjoitetulla aiesopimuksella ja puheillaan.

Lue myös:

Tutkija: Donald Trump muutti USA:n linjan kertaheitolla – ”Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta”

CNN: Trumpin ja Kimin allekirjoittamassa dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia