Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä ei päästy sopimukseen tälläkään tapaamiskerralla, vaikka Pohjois-Korea oli Donald Trumpin mukaan valmis luopumaan osasta ydinaseistaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti lehdistötilaisuuden heti Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin kanssa pidetyn kahdenvälisen tapaamisen jälkeen. Trump arvioi tapaamisen sujuneen tuottavasti, mutta sopimuksen solmimiselle ei ollut hänen mukaansa edellytyksiä.

”Kyse oli sanktioista. Pohjois-Korea olisi halunnut meidän poistavan sanktiot kokonaan”, Trump kertoi.

”He olivat valmiita poistamaan ydinaseet monilta alueilta, mutta ei niiltä, joilta olisimme halunneet. Tästä syystä emme olleet valmiita allekirjoittamaan.”

Trump kertoi, että hän olisi ollut valmis allekirjoittamaan sopimuksen jo tänään.

”Meillä oli jo paperit jo allekirjoitusvalmiina, mutta emme saaneet aikaiseksi hyvää sopimusta.”

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vakuutti olevansa positiivinen neuvotteluiden jatkosta.

”Toivoimme, että olisimme päässeet pidemmälle, vaikka edistyimme paljon edellisen 36 tunnin aikana. Olemme edelleen opimistisia. Emme saaneet aikaiseksi mitään sellaista, jonka Yhdysvallat voisi allekirjoittaa. Tiesimme, että tämä on pitkä prosessi.”

Valkoinen talo ehti tiedottaa jo ennen lehdistötilaisuutta, ettei tapaamisen aikana päästy minkäänlaiseen sopimukseen.

”Sopimukseen ei päästy tällä kertaa, mutta molemmat osapuolet aikovat tavata myös tulevaisuudessa”, kertoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders.

Tapaamisen aikatauluun oli merkitty johtajien yhteinen lounas ja sopimuksen allekirjoitusseremonia, joista kumpikin peruttiin yllättäen. Kim ja Trump tapasivat Vietnamin Hanoissa helmikuun 27. ja 28. päivä.