Presidentti Donald Trump antoi torstaina puhelinhaastattelun vanhan ystävänsä, oikeistopoliitikko Nigel Faragen juontamassa ohjelmassa LBC-radioasemalla. Reaktioista päätellen Trumpin lausuntojen vaikutus saattoi olla päinvastainen kuin mikä oli hänen tarkoituksensa.

Brittimediassa on arvosteltu sitä, että Yhdysvaltain presidentti ylipäätänsä puuttuu toisen maan asioihin joulukuussa pidettävien parlamenttivaalien alla. Trumpilta tämä ei ollut mitenkään uutta ja yllättävää, sillä hän on useissa yhteyksissä aiemminkin edistänyt brexitiä ja nostanut brexit-puoluetta johtavaa Faragea ja konservatiivipääministeri Boris Johnsonia.

Trump innostui nytkin kehumaan Johnsonia, johon hänellä on läheiset välit. Hän halusi myös edistää Johnsonin ja Faragen yhteistyötä.

Lue myös:

Farage on ehdottanut viimeksi perjantaina brexit-puolueen kampanjan lanseerauksessa, että EU-eron kannattajat muodostavat vaaliliiton. Hän vaati ehtona Johnsonia luopumaan erosopimuksesta. Konservatiivinen puolue on torjunut ehdotukset, vaikka puolueessa pelätään brexit-puolueen hajottavan ääniä.

“Hän [Johnson] on fantastinen mies, ja minusta hän on täsmälleen oikea mies tähän ajankohtaan. Tiedän, että sinä [Farage] ja hän päädytte tekemään jotakin yhdessä, mikä voisi olla loistavaa”, Trump kannusti.

Trumpin viesti Johnsonille ei ollut pelkästään myönteinen, sillä presidentti arvosteli kovasanaisesti EU:n kanssa neuvoteltua erosopimusluonnosta. Trumpista se voi estää kauppasopimuksen teon Yhdysvaltain kanssa.

“Me haluamme käydä kauppaa Britannian kanssa, mutta rehellisesti sanottuna tämän sopimuksen, sen tiettyjen piirteiden vuoksi sitä ei voi tehdä. Kauppaa ei voi käydä. Emme voi tehdä kauppasopimusta Britannian kanssa”, Trump uhkasi.

Pääministeri Johnsonin tiedotus joutui antamaan lausunnon, jossa sopimusesitystä puolustetaan.

“Uuden sopimuksen mukaan Britannia lähtee EU:n tulliliitosta, mikä merkitsee, että voimme solmia omia vapaakauppasopimuksiamme ympäri maailmaa, mistä jokainen Britannian osa hyötyy”, pääministerin tiedotteessa sanotaan.

Monet Britanniassa pelkäävät, että Yhdysvallat vaatii kauppasopimusta solmiessaan hyväksymään EU:n kieltämät elintarvikkeet, kuten hormonien avulla tuotetun naudanlihan ja klooripestyn kanan.

Lue myös:

Epäilyjä on myös siitä, että Yhdysvallat haluaa avata Britannian terveydenhuoltojärjestelmän amerikkalaisille suuryrityksille. Opposition työväenpuolue on nostanut tämän yhdeksi vaaliteemakseen.

Puoluejohtaja Jeremy Corbyn avasi torstaina puolueen vaalikampanjan ja totesi puolustavansa kansallista terveyspalvelu NHS:ää. Tukijajoukko huusi mukana “ei myytävänä”.

Trump kiisti nämä pyrkimykset haastattelussa, vaikka valtiovierailulla kesäkuussa hän sanoikin NHS:n olevan mukana neuvottelupöydässä. Presidentti hyökkäsi Corbynia vastaan ja varoitti, että tämä veisi maata huonoon suuntaan.

Työväenpuolue ja Corbyn ovat kääntäneet Trumpin puuttumisen eduksi kampanjalleen. Varjohallituksen terveysministeri Jonathan Ashworth tviittasi:

“Trumpin tuen anto Boris Johnsonille vahvistaa sen, että vaaleissa on kyse NHS:n suojelemisesta myynniltä Trumpin kauppasopimuksella.”

Trump ei ole erityisen suosittu poliitikko Britanniassa. YouGov-mittauslaitoksen rankkauksessa hän on yhdeksänneksi suosituin ulkomainen poliitikko. Kärjessä ovat Barack Obama ja Hillary Clinton.