Yhdysvaltain presidentti Donald Trump astui Pohjois-Korean rajan yli tavatessaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Koreoiden välisessä demilitarisoidulla vyöhykkeellä sunnuntaina.Kuva: EPA / Yonhap

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump astui Pohjois-Korean rajan yli tavatessaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Koreoiden välisessä demilitarisoidulla vyöhykkeellä sunnuntaina. Yksikään aikaisempi istuva Yhdysvaltain presidentti ei ole ylittänyt rajaa.

”Rajan yli astuminen oli suuri kunnia”, Trump kommentoi CNN:n mukaan.

”Tämä on historiallinen hetki. Erittäin rohkea ja päättäväinen teko”, Kim Jong-un sanoi BBC:n mukaan.

Trump kertoi samalla kutsuvansa Kim Jong-unin vierailulle Valkoiseen taloon. CNN:n mukaan Pohjois-Korean johtaja ei ole koskaan aikaisemmin vieraillut Yhdysvalloissa. Kim Jong-un ei vielä ole vastannut kutsuun.

Tapaaminen demilitarisoidulla vyöhykkeellä järjestettiin Trumpin aloitteesta. Trump saapui Etelä-Korean pääkaupunki Souliin G20-kokouksen jälkeen lauantaina keskustellakseen Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin kanssa. Ennen lähtöä hän päätti päivittää Twitter-tilinsä:

”Jos Pohjois-Korean johtaja Kimille sopii, haluaisin tavata hänet demilitarisoidulla vyöhykkeellä ihan vain kätelläkseni häntä ja sanoakseni hei(?)!”

Lue lisää: Kim Jong-unin ja Donald Trumpin yllätystapaaminen: ”Haluaisin tavata ihan vain kätelläkseni häntä ja sanoakseni hei”

Trumpin mukaan demilitarisoidulla vyöhykkeellä käyntiä on suunniteltu useamman kuukauden ajan, mutta Kimin tapaamisen suunnittelu alkoi vasta eilen.

”En odottanut tapaavani sinua täällä”, Kim Jong-un vastasi.

Tapaamisessa tapahtui myös toinen historiallinen hetki, sillä myös Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in osallistui tapaamiseen.

"Ensimmäinen USA:n, Etelä-Korean ja Pohjois-Korean kolmen välinen tapaaminen koskaan", geopolitiikan analyytikko Ankit Panda sanoo.

Lue myös:

Pohjois-Korea laukaisi sittenkin ballistisen ohjuksen? – Tutkijat: ”Kim testaa, kuinka pitkään Donald Trump sulkee silmänsä”

Donald Trump: Pohjois-Korea oli valmis poistamaan ydinaseet – muttei niitä mitkä halusimme

Yllätysvoittaja Trumpin tapaamisessa: Kiina latoo jo USA:lle kovia ehtoja Koreasta