Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti keskiviikkona ohimennen kantaa Britannian kuohuntaan uuden pääministerin Boris Johnsonin toiminnasta. Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastasi Trumpille tiukasti.

Trump ylisti Twitter-viestissään Johnsonia, joka saa tällä hetkellä kotimaassaan kovaa arvostelua ”epädemokraattisesta” toiminnastaan. Arvostelua tulee niin Johnsonin omilta eli konservatiiveilta kuin poliittiselta oppositioltakin pääministerin jäädytettyä parlamentin työnteon brexitin alla. Britannian kuningatar myönsi keskiviikkona hallituksen pyytämän parlamentin istuntotauon pidennyksen.

LUE MYÖS: Täysi rähinä Britannian politiikassa – Boris Johnsonia syytetään jo ”diktaattoriksi”

Trump viittasi viestissään Jeremy Corbynin aiempaan päätökseen, että sopimuksetonta brexitiä ei vastusteta pikaisella epäluottamuslauseella Johnsonia kohtaan vaan ennemmin lainsäädännöllisin keinoin.

”Jeremy Corbynille, Britannian työväenpuolueen johtajalle, olisi hyvin vaikeaa saada epäluottamuslausetta uudelle pääministerille Boris Johnsonille erityisesti siinä mielessä, että Boris on juuri sitä mitä Iso-Britannia on odottanut ja että hän tulee osoittautumaan ’suurmieheksi’”, Trump tviittasi.

Corbyn esitti pian tulkintansa.

”Luulen, että se mitä USA:n presidentti tarkoittaa, on että Boris Johnson on juuri sitä, mitä hän on odottanut. Tottelevainen pääministeri, joka luovuttaa Britannian julkiset palvelut yhdysvaltalaisyrityksille vapaakauppasopimuksessa”, Corbyn kirjoittaa Twitter-viestissään.

Kriitikoiden mukaan pääministeri Johnson haki istuntotauon pidennystä siksi, että parlamentti ei näin ehtisi lainsäädännöllä puuttumaan sopimuksettomaan EU-eroon. Johnson saa pyrkimyksestään poikkeuksellisen kovaa, suorastaan raivokasta arvostelua.

”Teemme kaikkemme estääksemme Boris Johnsonia kaappaamasta ja tuhoamasta demokratiaamme”, Corbyn vakuuttaa.

LUE MYÖS: Yllätyskäänne brexit-draamassa pysäyttää parlamentin: ”Täysin skandaalimainen demokratian loukkaus”