Barack Obaman varapresidenttinä kaksi kautta toiminut Joe Biden lähtee tavoittelemaan demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta.

”Taistelemme tämän kansakunnan sielusta. Uskon, että tämän nykyisen presidentin neljä vuotta näyttäytyvät historian valossa poikkeuksellisina. Mutta jos annamme Donald Trumpille kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa, hän muuttaa tämän kansan luonteen ikuisesti ja perustavanlaatuisesti”, Biden sanoo kampanjavideollaan uutistoimistojen mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toivotti Bidenin mukaan vaalitaistoon torstaina iltapäivällä.

”Toivon, että olet riittävän älykäs käymään menestyksekkään kampanjan esivaaleissa. Siitä tulee häijyä, joudut toimimaan sellaisten ihmisten kanssa, joilla on todella sairaita ajatuksia”, Trump tviittasi.

Aikaisemmin presidenttiehdokkaaksi on ilmoittanut pyrkivänsä jo 20 muuta demokraattia. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että juuri demokraattipuolueen esivaali on Bidenin osalta hankala.

”Biden on hankala kilpailija Trumpille. Osaa puhutella samoja äänestäjäkuntia, kuin Trump. Saisi ääniä myös maltillisilta Trumpin tyyliin kyllästyneiltä republikaaneilta. Ongelmat Bidenin kohdalla ovat esivaaleissa, joka suosinee muita progressiivisempia kärkiehdokkaita”, Aaltola kommentoi Twitterissä.

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jani Kokko kuitenkin arvioi, että valitsijamiesjärjestelmä suosittaa nyt ehdolle asettuneen Bidenin valintaa presidenttiehdokkaaksi.

”Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Hillary Clinton hävisi menetettyään ruostevyöhykkeen valitsijamiehet ja alueen takaisinvaltaus on elinehto demokraattien voitolle. Koska valinnan presidentistä tekee enemmistö eli valitsijamiehistä (vähintään 270) ei rannikkoja edustavan liberaalin valinta välttämättä riitä houkuttelemaan äänestäjiä Yhdysvaltain keskiosissa”, hän arvioi Puheenvuoron blogissaan .

Kokko huomauttaa, että Joe Bidenin ehdokkuuden puolesta puhuu kokemus ja tausta: hän on tavallisen työläisperheen kasvatti ja pitkäaikainen senaattori sekä varapresidentti. Kongressin taustavaikuttajana häntä voisi Kokon mukaan verrata Lyndon B. Johnsoniin, jonka John F. Kennedy valitsi varapresidentikseen.

”Lisäksi Bidenin suorapuheisuus ja käytös sopisivat hyvin "katutappelijalle," jollaista demokraatit nyt tarvitsevat. Sivistynyttä ja hyvin artikuloivaa liberaalia ei kannata laittaa Donald Trumpia vastaan. Uskoakseni Bidenin tyyli puhuttelisi riittävästi ruostevyöhykkeen keskiluokkaa ja kääntäisi vyöhykkeen osavaltiot takaisin demokraateille. Alueen takaisinvaltaus on demokraattien kannalta tulevien vaalien keskeisin kysymys, sillä ilman Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian valitsijamiehiä heidän ehdokkaansa ei voi voittaa.”

Demokraatit valitsevat presidenttiehdokkaansa puoluekokouksessaan kesäkuussa 2020. Mielipidemittausten mukaan Bidenilla on noin 28 prosentin kannatus ja gallupien kakkosella, senaattori Bernie Sandersilla 20 prosentin kannatus.

Republikaanipuolueessa kukaan ei toistaiseksi ole ilmoittautunut haastavaa istuvaa presidenttiä.

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään ensi vuonna.

Lue myös:

Vaatimukset Donald Trumpin virkasyytteestä kovenevat – Oikeustieteilijä: ”Lykkäämisessä ei enää ole mitään järkeä”

Raportti: Venäjä osallistui USA:n vaaleihin, mutta Trump ei syyllistynyt vehkeilyyn – presidentti juhlii Twitterissä

Raju ennuste USA:sta: Trumpin presidenttiys loppuu jo tänä vuonna – tekee vaihtokaupan