Trump uhkasi jo aiemmin USA:n jäädyttävän rahoituksensa WHO:lle ja pohtivansa uudelleen jäsenyyttään järjestössä. Eroamisesta WHO:sta Trump ilmoitti myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Taustalla on Trumpin tyytymättömyys WHO:n toimiin koronaviruspandemian aikana. Perjantaina Trump nimitti WHO:ta Kiinan sätkynukeksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Kiinalla on totaalinen kontrolli WHO:sta huolimatta siitä, että se maksaa vuodessa vain 40 miljoonaa dollaria rahoitusta, kun USA on maksanut noin 450 miljoonaa vuodessa”, Trump sanoi puhuessaan perjantaina valkoisen talon puutarhassa.

Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti viime viikolla Kiinan antavan WHO:lle kaksi miljardia dollaria rahoitusta seuraavan kahden vuoden aikana toimiin koronavirusta vastaan. Summa vastaa lähes WHO:n koko viime vuoden budjettia.

Koronaviruspandemia on kiristänyt USA:n ja Kiinan välejä jo pitkään. Trumpin mukaan Kiina ei ole noudattanut ”raportointivelvollisuuksiaan” WHO:lle koronaviruksesta.

Huhtikuussa Trump jäädytti USA:n rahoituksen WHO:lle ja 18. toukokuuta antoi järjestölle 30 päivää aikaa korjaaviin toimiin.

“Koska pyydettyjä ja kipeästi tarvittuja muutoksia ei ole tehty, päätämme tänään jäsenyytemme WHO:ssa ja suuntaamme rahoituksen muihin globaaleihin terveysongelmiin”, Trump sanoi.

Vielä ei ole selvää, milloin ero tulisi voimaan.

WHO ei ole vielä kommentoinut asiaa. Järjestö on aiemmin kieltänyt Kiinan antaneen virheellistä tietoa koronaviruksesta.

USA:sta tuli WHO:n jäsen vuonna 1948.

Lue seuraavaksi: