Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kohauttanut juuri G20-kokouksen alla antamillaan kommenteilla Yhdysvaltain liittolaisista. Osansa ovat saaneet muun muassa Eurooppa ja Japani.

Eurooppaa Trump on arvostellut erityisesti kilpailuoikeudellisista toimista amerikkalaisia teknologiayhtiöitä kuten Googlea ja Facebookia vastaan. Japani puolestaan sai ryöpytystä puolustusliitosta Yhydsvaltain kanssa.

”EU:n virkamiehet, kuten (kilpailukomissaari Margrethe) Vestager vihaavat Amerikkaa. Syytteet amerikkalaisia yhtiöitä vastaan pitäisi nostaa Yhdysvalloissa, ei Euroopassa”, Trump sanoi Fox Businessin haastattelussa keskiviikkona.

Samassa haastattelussa Trump arvosteli puolustusliiton Japanin kanssa olevan epätasa-arvoinen.

”Jos Japani vastaan hyökätään, me joudumme sotimaan kolmatta maailmansotaa. Me suojelemme heitä hinnalla millä hyvänsä, mutta jos meitä vastaan hyökätään, japanilaiset eivät tee mitään.”

Ajatushautomo Atlantic Councilin tutkija, ekonomisti Anders Åslund pitää Trumpin lausuntoja outoina.

”Ainoat, joita hän ei arvostele ovat Venäjä, Israel, Saudi Arabia ja Arabiemiirikunnat. Nähtävästi hän edustaa Trumpin perheen liiketoimia eikä Yhdysvaltoja”, Åslund tviittaa.

Trumpin motiiveja ihmettelee myös Valkoisessa talossa presidentti George W. Bushin neuvonantajana toiminut Mike Green.

”Mitä ihmettä hän toivoo saavuttavansa hyökkäämällä tärkeimpiä liittolaisiaan vastaan?”, hän kysyy Financial Timesissa.

Trumpin on määrä osallistua huomenna alkavan G20-kokouksen aikana kahdenvälisiin tapaamisiin Intian pääministerin Narendra Modin, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Japanin pääministerin Shinzo Aben ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Joidenkin tietojen mukaan Trump tapaa myös Kiinan presidentti Xi Jinpingin.

Lue myös: Kauppasodassa ratkaiseva käänne ensi viikonloppuna? ”Asetelma on elänyt pelottavaa hiljaiseloa viime viikot”