Turkin ensimmäiset joukot ovat jo ylittäneet Syyrian rajan ja siirtyneet maan pohjoisosiin, uutistoimisto Bloomberg kertoi keskiviikkona.

Turkki on pitkään suunnitellut operaatiota Pohjois-Syyriaan, ja tälle aukeni tila, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti vetävänsä yhdysvaltalaisjoukot Syyriasta. Samalla Trump käytännössä veti Yhdysvaltain tuen kurdijoukoilta, jotka ovat toimineet Yhdysvaltain ja Euroopan kumppanina terroristijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Trumpin päätöksen pelätään epävakauttavan aluetta entisestään ja voivan mahdollistaa jopa Isisin uuden nousun Syyriassa. Huolta aiheuttaa muun muassa Isis-sotilaiden pakeneminen kurdien tähän asti ylläpitämistä ja valvomista vankiloista ja vankileireiltä.

Turkki pitää kurdien militanttiryhmä YPG:tä uhkana, koska sillä on yhteys Turkin pitkäaikaiseen viholliseen, separatistipuolue PKK:hon. Kurdien itsehallintoa ajava PKK on taistellut Turkkia vastaan aseellisesti ja osa länsimaistakin on luokitellut sen terroristijärjestöksi.

Turkki ilmoittikin heti Trumpin päätöksen jälkeen aikovansa tunkeutua Syyrian alueelle ja työntää kurdijoukot pois rajansa läheisyydestä. Bloombergin mukaan Turkin etujoukot ylittivätkin rajan kahdessa eri paikassa jo keskiviikkoaamuna. Asiasta kertoi turkkilaisviranomainen.

Valmiina. Turkkilaissotilas lähellä Syyrian rajaa tiistaina. Turkki havittelee pohjoisen Syyrian alueelle ”turvavyöhykettä”, jolle kurdijoukoilla ei olisi asiaa.Kuva: SEDAT SUNA

Kurdijoukot ovat ilmoittaneet puolustautuvansa Turkin hyökkäystä vastaan. YPG:n johtama SDF-liittouma vetoaa Twitter-tilillään kansainväliseen yhteisöön avun saamiseksi ja toteaa kaiken viime aikaisen kehityksen viittaavan Turkin hyökkäykseen.

Turkin mukaan se haluaa perustaa pohjoiseen Syyriaan turva- tai puskurivyöhykkeen, joka tyhjennettäisiin Turkin uhiksi kokemista joukoista ja jolle palautettaisiin Turkkiin tulleita syyrialaispakolaisia. Turkki on vaatinut kurdeja vetäytymään alueelta.

Puolustautuessaan Turkin hyökkäykseltä kurdijoukot voivat joutua hellittämään otettaan Isisistä. Pohjois-Syyriassa sijaitsevasta, kurdijoukkojen hallitsemasta Raqqan kaupungista tulikin keskiviikkona tietoa, että jäljellä olevat Isis-joukot olivat iskeneet kaupunkiin itsemurhaiskuin. Asiasta kertoivat uutistoimisto al Jazeeran mukaan Syyrian tilannetta tarkkailevat kansalaisjärjestöt sekä SDF-liittouma.

“Daesh [Isis] hyödynsi välittömästi Turkin alkavaa hyökkäystä kolmella itsemurhaiskulla tukikohtiimme Raqqassa, yhteenotot jatkuvat”, SDF kertoo Twitterissä.