The New York Timesin lähteiden mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista valituksen tehnyt ilmiantaja on tiedustelupalvelu CIA:n työntekijä, joka työskenteli ennen Valkoisessa talossa.

Yhdeksänsivuinen valituskirje julkistettiin eilen torstaina, ja se voi lukea tästä linkistä.

LUE MYÖS:

”Virallisessa toimessani olen saanut useilta Yhdysvaltain hallituksen viranomaisilta tietoa, jonka mukaan Yhdysvaltain presidentti käyttää toimensa hänelle suomaa valtaa kannustaakseen vierasta valtiota puuttumaan Yhdysvaltain vuoden 2020 vaaleihin”, kirjeessä sanotaan.

Kirje keskittyy Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuussa käymään puhelinkeskusteluun, jonka sisältö julkistettiin keskiviikkona. Puhelussa Trump pyysi presidentiltä, että Ukraina selvittäisi tietoja Trumpin poliittisen vastustajan Joe Bidenin pojasta. Biden on pyrkimässä demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja tätä kautta Trumpin vastaehdokkaaksi vuoden 2020 vaaleissa.

LUE MYÖS:

Lisäksi ilmiantaja kertoo, että puhelun jälkeen Valkoisen talon virkailijat pyrkivät ”lukitsemaan” nauhoituksen puhelusta.

”Puhelun jälkeisinä päivinä kuulin useilta virkailijoilta, että Valkoisen talon vanhemmat työntekijät olivat puuttuneet asiaan ja pyrkineet ”lukitsemaan” kaikki todisteet puhelusta, erityisesti virallisen sanatarkan transkription, jonka tuotti kuten tapana on – Valkoisen talon tilannehuone. Nämä toimet korostivat minulle, että työntekijät ymmärsivät puhelun vakavuuden”, ilmiantaja kirjoittaa.

Presidentti Trumpin mukaan kirje on ”fake news” ja noitajahtia.

The New York Timesin tietojen mukaan tavatessaan Yhdysvaltain diplomaatteja eilen Trump syytti ilmiantajaa ja tämän tietolähteitä vakoojiksi ja uhkasi näitä sanoen, että he ansaitsisivat saman rangaistuksen jonka Yhdysvalloissa sai ”vanhoina aikoina, kun hoitelimme fiksusti vakoojat ja maanpetokset, vai mitä?”. Lehden mukaan Trump haluaa tietää kuka ilmiantaja on ja keitä ovat tämän tietolähteet, koska ”tuo on lähellä vakoilua”.