Kullan hinta kipusi kuuden vuoden ennätyslukemiin Kiinan ja Yhdysvaltojen nokittelun takia.

Kultaa pidetään turvallisena satamana rahoille, kun maailmantaloudessa näyttää epävarmalta. Nyt muun muassa Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota tekee tilanteesta epävarmaa.

”Kulta oli presidentti Trumpin tviittimyrskyn hyötyjä”, Vanguard Marketsin perustaja ja toimitusjohtajana toimiva osakas Stephen Innes sanoi Reutersin mukaan.

LUE MYÖS: Kiinalta jäätävä viesti Donald Trumpille – ”Tohtori Tuho” varoittaa koko maailmaa taantumasta

Kullan spot-hinta pomppasi maanantaina prosentilla 1531,30 dollariin unssilta Suomen aikaa kello 09.16. Aiemmin se oli käväissyt 1554,56 dollarissa. Viimeksi hinta on ollut yhtä kova huhtikuussa 2013.

Kello 10.54 Suomen aikaa kullan spot-hinta oli laskenut 1 529,63 dollariin.

Reutersin analyytikko Wang Taon mukaan kullan spot-hinta voi nousta jopa 1 569 dollariin unssilta. Yhdysvaltojen kultafutuurit puolestaan nousivat 0,9 prosenttia eli 1 551,80 dollariin unssilta.

Heinäkuun 19. päivä Yhdysvallat väitti ampuneensa Iranin dronen alas, jolloin kullan hinta pomppasi myös ennätyslukemiin eli 1 452,60 dollariin unssilta. Viimeksi se oli ollut yhtä korkeana toukokuun 10. päivä vuonna 2013.

Tuolloin Vanguard Marketsin Innes sanoi, ettei kullan hinta ole tippumassa hetkeen.

Eikä se siltä näytä.

Viime perjantaina Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti, että 250 miljardin dollarin arvoisten kiinalaisten tuotteiden tuontitullit nostetaan 25 prosentista 30 prosenttiin lokakuun alussa.

Syyskuun alussa voimaan tulevat uudet tullit 300 miljardin arvoiselle tuonnille puolestaan nousevat 10 prosentista 15 prosenttiin.

Muutamaa tuntia aiemmin Kiina oli ilmoittanut viiden ja kymmenen prosentin tuontitulleista yhdysvaltaisille tuotteille, joiden tuonnin arvo Kiinaan on ollut noin 75 miljardia dollaria vuodessa. Nämä astuvat voimaan syyskuun alussa.

Kiinan tullit taas olivat vastaus Yhdysvaltojen aiemmin asettamiin tulleihin, joiden suuruutta Trump nosti viime perjantaina.

Tämän seurauksena Wall Streetillä jytisi perjantaina ja maanantaina Aasian pörssi puolestaan aukesi laskuun.

Sijoittajat ovat seuranneet viikonloppuna käytyä G7-maiden eli Yhdysvaltojen, Saksan, Ranskan, Iso-Britannian, Italian, Japanin ja Kanadan välistä kokousta.

Kokouksessa presidentti Trump kertoi, että hän oli tullut katumapäälle tullien suhteen. Myöhemmin Valkoinen talo tarkensi, että presidentti katuu tullien pienuutta.

LUE MYÖS: Kauppasota: Donald Trump iski heti takaisin – ”Alkaa olla niin sanotusti piru merrassa”