Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikomus vetää Yhdysvallat keskimatkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta jakaa tutkijoiden mielipiteet. Osa pitää Yhdysvaltojen vetäytymistä oikeutettuna, osan mukaan kyseessä on vaarallinen liike.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu arvioi, ettei kahdenvälisten asevalvontaregiimien rapautuminen ole ”varsinaisesti hyvä asia”.

”Kun Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat jo nyt huonolla tolalla, kahdenvälisten asevalvontaregiimien rapautuminen ei varsinaisesti ole hyvä asia”, Pesu kommentoi Twitterissä.

”INF tietysti solmittu kylmän sodan aikana ja muuttuva maailmanpolitiikka ja voimasuhteet väistämättä heijastuvat kv. sopimuksiin”, hän jatkaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Saksalainen muun muassa ydinasepolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija Ulrich Kühn puolestaan sanoo suoraan, että kyseessä on historian synkin päivä asevalvonnassa.

”Samana päivänä, lun USA ilmoittaa vetäytyvänsä INF-sopimuksesta, Washington tekee selväksi, ettei se ole kiinnostunut myöskään uudesta Start-sopimuksesta”, hän tviittaa.

The Guardian kertoi sunnuntaina, että ainakin osa Trumpin turvallisuuspoliittisista neuvonantajista vastustaa uuden Start-sopimuksen tekemistä Venäjän kanssa. Edellinen strategisia ydinaseita rajoittava Start-sopimus astui voimaan vuonna 2011 ja se voidaan uusia vuonna 2021.

Kühn ennakoi, että Yhdysvallat haluaa jatkossa sijoittaa uusia ohjuksia Eurooppaan.

”Sen voi olla vaikea vakuuttaa joitakin liittolaisiaan, kuten Saksaa, Hollantia, Belgiaa ja Britanniaan, mutta muut saattavat olla innostuneempia. Erityisesti Puola saattaisi olla tyytyväinen, jos saisi uusia INF-ohjuksiaia maaperälleen. Tämä voi vahingoittaa Naton yhteenkuuluvuutta”, hän arvioi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Ajatuspaja Atlantic Councilin tutkijat suhtautuvat tilanteeseen positiivisemmin. Sen Eurasia Centerin johtaja John E. Herbst muistuttaa, että Venäjä on rikkonut INF-sopimusta vuosien ajan ilman seuraamuksia.

”Obaman hallinto valitti tästä ilman tuloksia. Trumpin hallinnon vetäytyminen sopimuksesta on oikeutettua, mutta fiksumpaa voisi olla käyttää vetäytymistä pelotteena”, hän kommentoi.

Atlantic Councilin vieraileva tutkija, Georgetownin yliopiston professori Matthew Kroenig pitää sopimuksesta vetäytymistä oikeana liikkeenä.

”Yhdysvaltojen kannalta ei ole mitään järkeä olla mukana sopimuksessa, jolla ei ole vaikutusta muihin. Lisäksi INF-ohjusten rakentaminen auttaa Yhdysvaltoja vastaamaan Kiinan toimiin Aasiassa. Tämä voi olla historiallinen askel, joka tasapainottaa voimasuhteita”, hän sanoo.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov on tuominnut jyrkästi Yhdysvaltain aikeet vetäytyä INF-sopimuksesta.

”Asia on liian vakava käsiteltäväksi julkisessa keskustelussa. Jos Yhdysvallat jatkaa tällaisia kovia toimia ja yksipuolista vetäytymistä sopimuksista, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä vastatoimiin, jotka voivat olla myös sotilaallisia”, Rjabkov sanoi venäläiselle Sputnik Newsille antamassaan lausunnossa.

Yhdysvallat solmi keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen Neuvostoliiton Mihail Gorbatšovin kanssa presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1987.

Lue myös:

Venäjältä hyytävä vastaus Donald Trumpille: ”Vastatoimet voivat olla myös sotilaallisia”

Asiantuntija Donald Trumpin Venäjä-ilmoituksesta: ”Euroopassa tuskin ollaan kovin tyytyväisiä”