Yhdysvaltain edustajainhuoneen oikeuskomitea on hyväksynyt presidentti Donald Trumpiin kohdistuvan virkarikossyytteen kaksi kohtaa. Asiasta on uutisoinut esimerkiksi Fox News.

Ensimmäinen syytekohdan perusteena on se, että Trump yritti saada vieraan valtion, tässä tapauksessa Ukrainan, sekaantumaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin omaksi edukseen. Toisen syytekohdan mukaan Trump on ylittänyt perustuslailliset valtansa rajat.

Syytekohtien puolesta äänesti 23 demokraattia ja vastaan 17 republikaania.

Syytekohdat siirtyvät oikeusvaliokunnasta koko edustajainhuoneen äänestykseen, jota odotetaan ensi viikoksi. Jos huone äänestää syytteiden puolesta, tulee Trumpista Yhdysvaltain historian kolmas presidentti, joka joutuu valtakunnanoikeuteen. Oikeudenkäynti käydään vuodenvaihteen jälkeen senaatissa, jossa republikaaneilla on enemmistö.

Lue myös:

Suomen entinen ulkoministeri, sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja arvioi, että käynnistyvä virkarikosoikeudenkäynti tulee käsitellyksi puhtaasti puoluepoliittisena asiana.

”Demokraatit kongressissa haluavat nostaa syytteen, jonka tietävät kaatuvan republikaanien hallitsemassa senaatissa. Se ei ole uutta maassa, jossa myös Korkein Oikeus on tosiasiassa läpipolitisoitunut enemmistöä pitävien republikaanien ja vähemmistössä olevien demokraattien välillä. Ennen kuin republikaanit kaatavat syytteen senaatissa kannattaisi heidänkin harkita, ovatko he tekemässä samalla ennakkotapausta sille, miten jokin liberaali presidenttinä saa ja voi tulevaisuudessa valtaansa (väärin)käyttää”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Lue seuraavaksi:

Donald Trump on vakuuttanut syyttömyyttään jälleen viikonloppuna.

”Jos katsotte faktoja, ei ole rikosta, ei ole todistajaa, ei ole todisteita, ei ole uhria”, hän tviittasi.

Trump uskoo virkarikosoikeudenkäynnin takaavan hänen uudelleenvalintansa ensi vuoden presidentinvaaleissa.