Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) on tyytyväinen Durbanin ilmaston lopputulokseen. Durbanissa vahvistettiin Kioton sopimuksen velvoituskauden jatkamisesta sekä uudistettiin sen sääntöjä.

Näiden lisäksi Niinistö piti merkittävänä saavutuksena sitä, että neuvotteluissa saatiin sopu tiekartasta kohti globaalia päästövähennysratkaisua.

– Puutteistaan huolimatta tiekartta kohti globaalia päästövähennysratkaisua ja päätös Kioton toisesta velvoitekaudesta on historiallinen saavutus. Se on todennäköisesti suurin saavutus ilmastoneuvottelujen historiassa sitten Kioton pöytäkirjasta sopimisen. Globaalin ratkaisun avulla on yhä mahdollista rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen, Niinistö toteaa tiedotteessaan.

Suomen kannalta neuvotteluissa oli pettymys, ettei kokouksessa saatu uudistettua metsämaan kannalta oikeudenmukaisia hiilinielun laskentasääntöjä.

– Suomi ajoi tiukasti sellaisia hiilinielun sääntöjä, jotka kohtelisivat suuren metsäpinta-alan maata oikeudenmukaisesti. Hiilinielusäännöistä tuli lopulta kuitenkin Suomelle varsin tiukat. Syynä tälle oli se, että asiaa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja kieltäytyi metsäkadon kompensoinnin hyväksymisestä EU:n ja Suomen vahvasta kannasta huolimatta, Niinistö toteaa.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo puolestaan katsoo, että Durbanin ilmastokokouksessa voittivat Yhdysvaltojen johtamat ”jarruttajat”. Naidoon mukaan nämä maat onnistuivat saamaan sopimukseen purkuehdon, jolla he voivat estää sen, että globaalista ilmastosopimuksesta tulee laillisesti sitova.

– Nyt maailmanlaajuinen ilmastohallinto on vain vapaaehtoinen sopimus, jota on lykätty vuosikymmenellä. Tämä voi viedä meidät yli kahden asteen rajan, jossa siirrymme vaarasta mahdolliseen katastrofiin, Naidoo toteaa.