Helsinkiläinen kunnallispoliitikko, ahtaaja ja duunariksi julistautuva ay-aktiivi Jape Lovén (sd.) on tehnyt Puheenvuoro-blogissaan laskelmia siitä, mitä seurauksia sadan työtunnin vuosittaisella lisäyksellä olisi.

- Tein karkean esimerkkilaskelman sellaisella datalla, mitä nyt jokaisella suomalaisella on käytössään. Malli on karkea rautalankamalli, joka ei ota kaikkia nippeleitä huomioon. Se kuitenkin kertoo minkä suuruusluokan huijaus on käynnissä, Lovén väittää.

Lovén laskee, että suomalainen on töissä noin 150 tuntia kuukaudessa.

- Jos vuotuinen työaika on 11kk x 150h / kk(vuosiloma ei laskelmassa ole suorittavaa työaikaa) niin yksi palkansaaja tekee noin 1650 tuntia vuodessa. 100 lisätuntia on noin 5,5% lisää vuotuista työaikaa, hän jatkaa.

- Tällä tavalla laskien 5,5% työllisestä työvoimasta tulisi tarpeettomaksi, koska yritykset eivät pidä palkkalistoillaan turhia työntekijöitä, Lovén väittää.

- 100 ilmaisen lisätunnin vaikutukset kansantalouteen ja palkansaajien ostovoimaan ovat todella kamalat. Ainoat voittajat olisivat osakkeiden omistajat, Lovén laukoo.

Sadan tunnin vuosittainen työajan lisäys oli jo ennen hallitusneuvotteluja esillä työmarkkinaosapuolten yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat nimenomaan työaikakysymykseen.

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ovat julkisuudessa todenneet, että vaadittava tuottavuuden lisäys saavutettaisiin sadan tunnin vuotuisella työajan lisäyksellä. Työntekijäjärjestöt kokevat esityksen palkanalennukseksi.

Lue lisää: Juha Sipilä tv:ssä: ”Sanon sen ääneen – Työaikaan +100 h/v”