Ehkäisypillerillä on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia parinvalintaan. Ehkäisypillerien vaikutuksia tutkinut Turun yliopiston evoluutiotutkija Markus Rantala kertoo Uudelle Suomelle, millaisia ongelmia ehkäisypillerit voivat aiheuttaa.

- Kaikki mikä muuttaa naisen hormonitasoa, sotkee parinvalintaa. Ehkäisypillerit vaikuttavat siihen, miten naiset valikovat parin ja miltä nainen näyttää. Se muuttaa koko systeemin, Rantala sanoo.

1. Parinvalinta sekoittuu - mielenkiinto lopahtaa

Normaalisti naiset suosivat Rantalan mukaan hajun perusteella sellaisia miehiä, jotka eroavat geneettisesti naisesta itsestään. Mekanismi estää pariutumasta lähisukulaisen kanssa ja jälkeläiset saavat mahdollisimman suuren geneettisen variaation.

- Tutkimusryhmäni tutkimuksissa on osoitettu että sisäsiittoisuus heikentää immunipuolustuskykyä ja puoleensavetävyyttä. Sisäsiittoisuus saa myös normaalisti peittyvät geneettiset taudit ilmenemään jälkeläisissä ja aiheuttaa älyllistä jälkeenjääneisyyttä, Rantala kertoo.

Kun nainen syö ehkäisypillereitä, hän suosiikin Rantalan mukaan miehiä, jotka tuoksuvat samalta kuin nainen itse.

– Sehän ei itsessään ole ongelma, vaan ongelmia tulee tutkimusten mukaan siinä vaiheessa kun nainen lopettaa pillereiden käytön. Yhtäkkiä mielenkiinto kumppania kohtaan saattaa lopahtaa, Rantala kertoo.

Ongelmia Rantalan mukaan aiheuttaa se, että ehkäisypillerit muuttavat naisen hormonitoiminnan muistuttamaan raskaana olevan naisen hormonitoimintaa.

Osan pillereistä teho perustuu siihen, että niissä on estrogeeninmatkijoita, jotka saavat aivot luulemaan, että veressä on “hirveä määrä” estrogeeniä. Tällöin keho laskee oman estrogeenintuotantonsa alas, mikä estää ovulaatiota tapahtumasta.

2. Naisellisuus vaarassa kadota

Ehkäisypillerien lisäksi ja etenkin niiden kanssa käytettynä alkoholi vaikuttaa Rantalan mukaan naisen estrogeenitasoon ja sitä kautta seksuaalikäyttäytymiseen.

- Alkoholi estää testosteronin hajoamisen maksassa, mikä saa naisen testosteronitason nousemaan ja naiset käyttäytyvät miehekkäämmin ja haluavat seksiä. Se johtuu hormonien vaikutuksesta.

Alkoholi vaikuttaa naisen testosteronitason nousuun voimakkaimmin Rantalan mukaan ovulaation aikana.

- Kun nainen syö ehkäisypillereitä, testosteronien vaikutus on suuri koko kuukautiskierron ajan. Eli kun ehkäisypillereitä syövä nainen juo viinaa, testosteronitaso nousee huomattavasti, Rantala sanoo.

3. Naisten tuoksu muuttuu

Naiset tuoksuvat Rantalan mukaan vetävämmiltä lähellä ovulaatiota eli silloin kun he voivat tulla raskaaksi, kuten muutkin eläimet. Ovulaation puuttumisen takia ehkäisypillereitä syövä nainen menettää tämän tuoksuvaikutuksen.

Myös naisten kasvojen iho muuttuu Rantalan mukaan miehiä enemmän miellyttäväksi ovulaation aikaan. Tätä ei ehkäisypillereitä käyttävillä naisilla tapahdu.

4. Keskivartalolihavuutta?

Rantalan mukaan naisten keskivartalolihavuudella voi olla yhteys ehkäisypillerien käyttöön, mutta asiaa ei ole vielä tieteellisesti todistettu.

- Monet nuoret naiset ovat nykyään keskivartalolihavia. Todennäköisesti hormonitason keinotekoinen muokkaus vaikuttaa siihen, sillä estrogeeni kerää rasvaa reisiin, peppuun ja rintoihin. Testosteroni puolestaan saa rasvan kertymään mahaan.

Nuorena aloitettu ehkäisypillerien käyttö voi Rantalan mukaan vaikuttaa siihen, minkä näköiseksi nainen lopulta kehittyy.

- Nuorten naisten mahakkuus viittaa siihen, että estrogeenitaso on sekaisin. Lisäksi elintavoilla on tietysti vaikutusta.

Pelkkä elintavoista johtuva runsas kalorien määrä eivät Rantalan mukaan yksin selitä keskivartalolihavuutta vaan se vaati myös hormoonimuutoksen.

- Estrogeenitasoihin toki vaikuttaa e-pillereiden lisäksi alkoholin käyttö ja tupakointi, mutta myös ravinnosta saatavat estrogeeninmatkijat joita on torjunta-aineisssa ja muoveissa, Rantala kertoo.

1970- ja 1980-luvulla ehkäisypillerit olivat Rantalan mukaan 100-kertaa voimakkaampia nykyisiin verrattuna.

– Voisi kuvitella, että naiset olivat naisellisemman näköisiä, ennen kuin olivat saaneet hillittömän estrogeenibuustin pillerin takia.

Ratkaisuna hormonikierukka?

-Jos olisin nainen käyttäisin tietysti kondomia, mutta jos sen käyttö ei sovi enkä haluaisi tulla raskaaksi, käyttäisin ehdottomasti hormonikierukkaa, Rantala sanoo.

Hormonikierukka ei sisällä estrogeenimatkoijoita, vaan teho perustuu keltarauhashormoniin, joka surkastuttaa kohdun limakalvon ja estää munasolun kiinnittymisen. Hormonikieruksta vereen tulevat hormonipitoisuudet ovat huomattavasti pienemmät, kuin ehkäisypillerissä.

Hormonikierukan vaikutusta parinvalintaan ei Rantalan mukaan vielä tunneta.

Sterilisaatio olisi Rantalan mielestä paras tekniikka kummallakin sukupuolella, koska se ei sotke hormonitoimintaa.

– Se olisi aika paljon terveempi vaihtoehto jos tietää ettei varmasti halua lapsia.

Voidaanko siis tulla siihen tulokseen, että naisten, etenkään sinkkujen, ei kannattaisi syödä ehkäisypillereitä?

– Kondomin käyttö on tietysti kaikkein paras ehkäisy, sillä se suojaa myös sukupuolitaudeilta. Mutta jos kondomin käyttö jostain syystä ei onnistu, niin hormaalinen ehkäisy on täysin perusteltua. Maailmassa on jo liikaa ihmisiä, joten jos e-pillerit hidastavat osaltaan väestönkasvua, ovat ne eritttäin hyvä keksintö, Rantala vastaa.

Pilleristä on Rantalan mukaan kuitenkin enemmän hyötyä, kuin haittaa.

- Ehkäisypillerien vaikutukset tasa-arvoon ovat kuitenkin huomattavia, kun nainen pystyy tehokkaasti vaikuttamaan lisääntymiseen.

“Miehet eivät samaan suostuisi”

Miehet eivät Rantalan mukaan ole valmiita sotkemaan hormonitasoaan kuten naiset.

– Jos olisi miehille vastaava pilleri, joka romahduttaisi miesten testosteronitason, niin aika harva olisi valmis sitä käyttämään. Kun on kehitetty miesten hormonaalista ehkäisyä, on todettu, että vain harva mies olisi valmis käyttämään ainetta, joka vaikuttaisi siittiöiden tuotantoon.