Kuva: EPA / All Over Press

Edesmenneen kirjailijan Harri Sirolan "Kaksi kaupunkia" on käännetty viroksi. "Kaks linna" ilmestyy Viron kirjakauppoihin viikonloppuna tai viimeistään ensi viikon alussa. Sirola menehtyi 43-vuotiaana vuonna 2001.

"Kaksi kaupunkia" julkaistiin Suomessa 1991. Se kertoo Viron lähihistoriasta. Sirola aloitti kirjan työstämisen jo 1983, jolloin hän alkoi vierailla Virossa säännöllisemmin. Matkoillaan Sirola tutustui monipuolisiin virolaisiin taiteilijoihin Toomas ja Tarmo Urbiin.

– Sirolaa hämmästytti sellainen Viro, jossa varsinkin runoilijoita vangittiin, kertoo puhelimitse Tallinnasta tavoitettu Toomas Urb.

Ihmisten kohtalot ja muutos Virossa koskettivat Sirolaa. Sirola työsti virolaisten vankileiri- ja loikkauskokemuksia käsittelevää kirjaansa monta vuotta, mutta kirja ei saanut Suomessa ansaittua huomiota.

"Kaks linna" kertoo myös Toomaksen ja Tarmon ja heidän ystäväpiirinsä elämästä vaikka se ennen kaikkea onkin Harrin nerokkuuden tuottama synteesi Viron kärsimyksistä laajemminkin, luonnehtii Urb. Kirjan nimi on sanaleikki. Linna-sanan voi ymmärtää myös tarkoittavan vankilaa.

Urb on lukenut Harri Sirolan kirjan aikoinaan suomeksi ja luki se nyt uudestaan viroksi.

– Se oli pelottavaa, sillä tietyt tapahtumat ovat vieläkin totta, pohtii Urb. Eivätkä ihmiset kykene hyväksymään niitä. Historia on kovin lähellä meitä. Virossa elää yhä ihmisiä, jotka ovat sopineet, että kun en puhu sinusta, älä sinäkään kerro minusta.

Sirolan kirja on tärkeä, koska se muistuttaa Suomen ja Viron yhteisestä historiasta. Urbin mielestä vaikeina aikoina veljien tulisi pitää huolta toisistaan eikä kääntyä poispäin.

– Harri on tavallaan kirjoittanut virolaisista viroksi. Kirjaa tullaan lukemaan ainakin salaa, Urb ennustaa.

Urb kertoo, että hänen oma elämänkoulunsa on ollut kova, mutta ei halua valittaa. Hänen äitinsä vanhempien kohtalo on paljon rankempi. He joutuivat Siperiaan ja kuolivat. Ja koko virolaisen kansan kokemus on samankaltainen.

Urb viittaa myös Venäjän tilanteeseen ja vuosi sitten tehtyyn toimittaja Anna Politkovskajan murhaan ja miettii:

– Kuinkahan monta suoraan puhuvaa ihmistä Venäjällä on murhattu?

Toomas Urb itse näytteli Neuvostoaikana Eesti Draama Teaterissa, mutta joutui vaikeuksiin poliittisista syistä. Hän pakeni maasta 1988 veljensä kanssa. Juuri Harri Sirola ajoi veljekset autollaan Ruotsiin, kertoo Urb.

Molemmat päätyivät Amerikkaan. Toomas palasi takaisin Viroon viime vuonna.

Nykyään Toomas Urb asuu Euroopassa. Hän on näytellyt useissa elokuvissa ja esiintynyt veljensä Tarmon kanssa muun muassa muusikkona ympäri maailmaa.