Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho varoittaa blogissaan Italia-katastrofista.

Terhon mukaan on vain ajan kysymys, milloin Italia niin sanotusti tekee Kreikat eli tipahtaa pois velkamarkkinoilta.

LUE LISÄÄ PUHEENVUOROSTA: Italia syöksee euron ongelmiin

”Erotuksena näihin maihin on se, että Italian talous on niin suuri, ettei ole mitään järjestelyä tai mekanismia millä sen voisi pelastaa. Seurauksena tulee olemaan valtava häiriö koko euroalueen toimintaan”, Terho kirjoittaa.

EU-komissio palautti hiljattain Italian budjettiesityksen takaisin valmisteluun. Teko oli ennennäkemätön. Terhon mukaan edes EU-komissiolla ei ole viime kädessä kykyä estää Italiaa tuhoamasta talouttaan, jos sen johtajat päättäväisesti aikovat niin tehdä.

”Edessä lymyääkin suuri poliittinen kaaos. Jos EU alkaa kovistella Italian hallintoa, se saattaa vastavetona esimerkiksi ohjata maassa olevia turvapaikanhakijoita eteenpäin EU-alueelle. Italian korkojen nousu puolestaan heijastuu jo nyt muihin heikkoihin euromaihin”, Terho kirjoittaa.

”On välttämätöntä, että valmistaudumme lainsäädännöllisesti ja ennen kaikkea käytännöllisesti tarvittaessa sulkemaan Italian Schengenin ulkopuolelle, ennen kuin turvapaikanhakijoilla uhkailua voidaan edes aloittaa”, Terho vaatii.

Terho peräänkuuluttaa euroon kriisinratkaisumekanismia, jolla yksittäinen euromaa voi tehdä konkurssin ilman, että muiden täytyy tukea sitä millään lailla.

”Sinisten esitys on, että viimeistään nyt pitää luoda mekanismi, jolla jäsenmaa voi erota tai se voidaan erottaa eurosta. Tällä hetkellä ei ole olemassa mitään laillista mekanismia, jolla erota eurosta, ellei sitten eroa koko unionista”, Terho kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Arvostetulta ekonomistilta hyytävä varoitus: ”Italia on ajamassa suoraan päin seinää”

Tunnetut taloustieteilijät varoittavat täysin uudesta Italia-riskistä: ”Todellinen uhka seuraavina vuosina”

EU-komissiolta ennennäkemätön teko: Hylkäsi Italian budjetin