Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoo, että valiokunnassa tehtiin tänään perjantaina kannatettu esitys siitä, että sote-uudistuksen perustuslainmukaisuutta vielä selvitettäisiin.

Niin sanottu sote-valiokunta yrittää lyhyessä ajassa saada aikaan sote-lakiesityksistä mietintöä, joka ottaa huomioon perustuslakivaliokunnan edellyttämät asiat. Vasta sote-valiokunnan mietinnön valmistuttua koko uudistus voi edetä täysistuntoon.

Kiuru kertoi eduskunnassa, että valiokunnassa esitettiin eduskunnan työjärjestyksen 38 pykälän mukaista menettelyä. Kyseisessä pykälässä on seuraava kohta:

”Jos valiokunnassa valmistelevasti käsiteltävän lakiehdotuksen tai muun asian perustuslainmukaisuudesta tai suhteesta ihmisoikeussopimuksiin on epäselvyyttä, valiokunnan tulee pyytää asiasta lausunto perustuslakivaliokunnalta.”

Kiuru vahvisti valiokunnassa tehdyn esityksen liittyvän siihen, onko aihetta epäillä hallituksen sote-uudistuksesta antaman vastineen perustuslainmukaisuutta. Hallituksen vastineessa huomio on kiinnittynyt erityisesti siihen, että hallitus haluaa hoitaa perustuslakivaliokunnan edellyttämän EU-notifikaation oikeusvarmuusilmoituksella. Oppositiossa on tulkittu, että oikeusvarmuusilmoituksen tekeminen ei riittäisi täyttämään perustuslakivaliokunnan edellytyksiä. LUE LISÄÄ: Sote-kohu: Kansanedustaja näytti EU-lomaketta ministerille – ”Kumman kohdan ruksaatte, b:n vai d:n?”

Kiuru kertoi, että sote-valiokunta keskusteli parin tunnin ajan siitä, miten sote-uudistuksen käsittelyssä edetään.

”Siitä hiukan kannat vaihtelevat. Oli vähän erilaista ilmaa siitä, millaisella tiekartalla pitäisi mennä eteenpäin”, Kiuru sanoi.

Joka tapauksessa sote-valiokunta pitää maanantaina kaksi ylimääräistä kokousta. Maanantaina valiokunnan kuultaviksi tulevat perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvokset sekä sen puheenjohtaja Annika Lapintie (vas).

”Emme pystyneet tänään päättämään toisesta esityksestä, joka oli se että valiokunta olisi käynnistänyt työjärjestyksen 38 pykälän mukaisen menettelyn”, Kiuru sanoi.

Asian päättäminen siirtyy siis ensi viikolle.

Sote-valiokunta on tällä viikolla ollut riitainen siitä, pitäisikö sen vielä kuulla asiantuntijoita sote-uudistuksesta. Riidassa kyse on nimenomaan eduskunnan ulkopuolisista asiantuntijoista.

LUE LISÄÄ:

”Ennenkuulumatonta – Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan” – Puoluejohtaja jyrähtää sote-valiokunnan toimista

”Poikkeuksellisen ruma näytelmä sote-valiokunnassa” – kansanedustajat tylyttävät hallituspuolueita