Eduskunnassa pohditaan yhä eduskuntatyön uudistamista ja muun muassa sitä, voitaisiinko valiokuntapaikkojen lukumäärää vähentää.

Muutos olisi kansanedustajien työn kannalta merkittävä, sillä eduskunnan päätökset valmistellaan valiokunnissa, joissa tapahtuu huomattava osa kansanedustajien työstä.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo, että uudistushanke on edelleen ajankohtainen, mutta asiaa pohtiva työryhmä ei ole pystynyt kokoontumaan koronakriisin takia alkuvuoden jälkeen.

LUE MULLISTUKSESTA TARKEMMIN: Eduskunnassa vallitsee valeläsnäolon tapa, jonka pääsihteerikin myöntää järjettömäksi – Nyt alkaa suuri muutostyö: Valiokuntia saatetaan yhdistää ja paikkoja vähentää

Alkuvuodelta jouduttiin perumaan kokous, jossa oli tarkoitus päättää, mitä etenemisvaihtoehtoja suljetaan pois. Paavolan mukaan virkamiehet esittivät, että valiokuntien yhdistämiset suljettaisiin selvityksen ulkopuolelle ja keskityttäisiin pohtimaan, olisiko valiokuntien jäsenmääriä varaa vähentää.

Kokous peruuntui, eikä asiasta ole poliittista päätöstä.

”Tätä ei ole millään tavalla haudattu”, Paavola sanoo Uudelle Suomelle.

”Tämähän lähti edustajien ajankäytön järkeistämisestä.”

Monet kansanedustajat kuuluvat useisiin valiokuntiin. Paavola mainitsee esimerkkinä tilanteen, jossa edustaja kuuluu peräti kuuteen valiokuntaan. Jos kansanedustaja ei ole paikalla kokouksen alussa nimenhuudossa, hänelle tulee poissaolomerkintä.

”Läsnäolopakkoa ei ole, mutta poissaolot tilastoidaan. Kun alussa on nimenhuuto, usein pyritään olemaan siinä ja juostaan seuraavaan valiokuntaan. Eihän se ole järkevää. Ei edustaja pysty olemaan kahdessa paikassa yhtä aikaa”, Paavola sanoi Uudelle Suomelle tammikuussa.

Uudistustyötä tehdään Paavolan mukaan puhemiesvetoisesti. Hanke lähti käyntiin Matti Vanhasen (kesk) johdolla, mutta sittemmin puhemies on vaihtunut Anu Vehviläiseen (kesk), jota on informoitu uudistamistyön tilanteesta. Vehviläinen ei ole vielä linjannut, miten työtä lähdetään viemään eteenpäin korona-ajan poikkeustilanteessa.

LUE MYÖS: