Kokoomuslainen konkaripoliitikko Pertti Salolainen linjaa, että eduskunnan istuntokauden on loputtava 15. maaliskuuta.

Eduskunnan viimeisen istunnon pitäisi olla tuona päivänä ja vaalikausi päättyy 10. huhtikuuta. Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta. Kysymys istuntotyön venyttämisestä on noussut esiin, kun esimerkiksi jättimäinen sote-uudistus matkaa vielä eduskunnan valiokunnissa. Perustuslakivaliokunta jatkaa tällä viikolla uudistuksen käsittelyä. Perustuslakivaliokunnan lausunnolla voi olla ratkaiseva merkitys sen kannalta, ehditäänkö uudistusta tehdä.

Lisäksi perustuslakivaliokunnan pöydälle tulee myös tiedustelulakipaketti, jonka puhemies Paula Risikko yllättäen veti pois täysistunnon päivälistalta. LUE LISÄÄ: Selitys eduskunnan yllätyskäänteelle: Tiedustelulaeista oli nousemassa myrsky – ”Tilanne haluttiin rauhoittaa”

”Se on virallinen päätös, että lopetetaan 15.3. Se on virallinen puhemiesneuvoston päätös ja sen varaan eduskunnassa kaikki kansanedustajat ovat laskeneet”, Pertti Salolainen sanoo Uudelle Suomelle.

Salolainen viittaa siihen, että kun kansanedustajat ovat jo sopineet esimerkiksi vaalikampanjoihin liittyviä menoja, tilanne olisi ongelmallinen, jos samaan aikaan kansanedustajat tarvittaisiin eduskuntaan paikan päälle äänestyksiin. Sote-uudistuksen kohdalla tilanne eduskunnassa on äärimmäisen tiukka, sillä laskelmien mukaan uudistusta kannattaa 100 kansanedustajaa ja vastustaa 99 kansanedustajaa. LUE LISÄÄ: Juha Sipilä kommentoi soten 100-99-asetelmaa Ylellä: ”Miksi ääni muuttuu eduskunnassa, kun samat ihmiset ovat täällä valmistelemassa?”

”Pidetään kiinni siitä mitä on päätetty. Muuten siinä tulee suuria riskejä, koska tiedän, että monet edustajat ovat jo suunnitelleet monia asioita, siis sen 15. päivän jälkeen”, Salolainen sanoo.

”Tarkoitan näitä tiukkoja äänestyksiä.”

LUE MYÖS: Näkökulma: Sotessa sammutetaan nyt lyhdyt – tavataan seuraavalla vaalikaudella

Salolaisen mielestä ”on täysin järjetöntä”, jos istuntokausi menee yhtään maaliskuun 15. päivän yli.

”Esimerkiksi sotea on tehty 14 vuotta ja nyt sitten [jos] tarvittaisiin vielä siihen lisäaikaa, niin onhan tässä nyt maailmankirjat ihan sekaisin”, Salolainen sanoo.

Salolainen on itse ilmoittanut, ettei enää lähde ehdolle kevään eduskuntavaaleissa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) sanoo Kauppalehdessä tänään maanantaina, että eduskunta voi tarvittaessa venyttää työrupeamaansa muutamalla päivällä.

Risikon mukaan peruste istuntokauden venyttämiselle olisi kuitenkin vain se, että prosessit sitä edellyttävät. Poliittisten erimielisyyksien takia Risikko ei istuntokautta pitkittäisi.

LUE LISÄÄ Puheenvuorosta: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten