Eduskunnan lakivaliokunnan jäsen, sdp:n kansanedustaja Suna Kymäläinen kertoo olevansa pettynyt siihen, että eduskuntapuolueiden yhteinen linjaus liittyen seksuaalirikoksista annettavien tuomioiden koventamiseen ei tullut täytetyksi.

Keskustelu erityisesti Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista leimahti joulukuussa. Tammikuussa kaikki eduskuntapuolueet linjasivat harvinaisella tavalla yhdessä edistävänsä kolmea hallituksen lakiesitystä. LUE LISÄÄ: Koko eduskunnan linjaus: Nämä 3 lakia runnotaan läpi

Niistä yksi oli hallituksen esitys 212 eli rikoslain muutos, jossa kiristetään rangaistusasteikkoja lasten seksuaalisen hyväksikäytön osalta. Lisäksi hallitus oli tuomassa uuden rangaistussäännöksen törkeästä lapsenraiskauksesta. Tämä hallituksen esitys 212 menikin tänään tiistaina eduskunnassa läpi, mistä oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) tiedotteessaan iloitsi.

Eduskuntapuolueet kuitenkin tammikuussa sitoutuivat myös siihen, että lakivaliokunta katsoo mahdollisuutta kiristää rangaistuksia vielä lisää. Tämä jäi nyt toteutumatta sote-uudistuksen vuoksi, Suna Kymäläinen sanoo. Kymäläisen mukaan tärkeää olisi, että pieneen lapseen kohdistuva seksuaalinen teko olisi jatkossa aina automaattisesti raiskaus, ei pelkkä hyväksikäyttö.

”Lakivaliokunnan kuulemisten ja käsittelyn aikana kävi selväksi, että hallituksen esitys ei vastaakaan niihin ongelmiin, eli kaikista nuorimpiin lapsiin kohdistuvia rangaistuksia ei pystytty kiristämään”, Kymäläinen kertoo Uudelle Suomelle.

Sdp olisi lakivaliokunnassa halunnut nostaa törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistuksen alarajaa kahteen vuoteen niin, että tuomio olisi aina ehdoton. Kymäläisen mukaan lainoppineiden mielestä tämä oli asia, joka piti vielä käyttää perustuslakivaliokunnassa.

Perustuslakivaliokunta puolestaan oli täystyöllistetty sote-uudistuksen kanssa. Kymäläinen uskoo silti, että seksuaalirikostuomioiden asia olisi selvinnyt perustuslakivaliokunnassa pienellä työmäärällä.

Lakivaliokunta veti lausuntopyyntönsä perustuslakivaliokunnasta pois vasta 7. maaliskuuta eli samana päivänä, kun valiokunnan mietintö valmistui. Perustuslakivaliokunta puursi soten niin sanotun ”maku 2” -paketin kanssa. Heti seuraavana päivänä eli viime viikon perjantaina Juha Sipilän (kesk) hallitus kaatui, koska sote-uudistusta ei saatu tehtyä.

LUE MYÖS: Professorin jäätävä sote-paperi paljastui: Sipilän hallitus ”uppiniskainen” – ”Jokaisen luvattava, ettei koskaan ryhdy tällaiseen”

Lakivaliokunta kuitenkin antoi mietintönsä, sillä vielä pahempaa olisi ollut, ettei asia olisi edennyt lainkaan, Kymäläinen toteaa.

”Olen äärimmäisen pettynyt. Ja vielä pettyneempi olen siitä, että jouduttiin tekemään mietintö torstaina, kun pääministeri ilmoitti hallituksen kaatumisen perjantaina. Asia jäi soten alle, vaikka kaikki tiesivät, että sotessa on mahdottomuuksia. Tämä uhrattiin sille. Ei tämä mahdu minun oikeuskäsitykseeni”, Kymäläinen sanoo.

LUE MYÖS: Kansanedustaja jakoi hätkähdyttävät luvut: ”Emme halunneet nähdä, millaista massarikollisuutta lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa on”

Lakivaliokunta on sisällyttänyt mietintöönsä lausumia, joilla velvoitetaan seuraavaa hallitusta korjaamaan tilanne. Kaikki kolme lausumaehdotusta koskevat rikoslain 20 lukua.

”Eduskunta edellyttää, että hallitus ripeästi uudistaa rikoslain 20 luvun säännökset koskien lapsiin kohdistuvia hyväksikäyttö- ja raiskausrikoksia ja antaa asiaa koskevan hallituksen esityksen eduskunnalle. Uudistuksessa tulee edelleen kiristää lapsiin kohdistuvien hyväksikäyttö- ja raiskausrikosten rangaistuksia, erityisesti vähimmäisrangaistuksia, sekä arvioida sääntelytekniikkaa ja rikosnimikkeitä. Tarkastella tulee erityisesti sukupuoliyhteyden käsittävien tekojen sääntelytekniikkaa ja lapsen iän merkitystä samoin kuin sitä, tulisiko tällaiset teot siirtää raiskausrikosten piiriin”, lakivaliokunta toteaa.

Eduskunta hyväksyi tänään myös lausumat, joten asia siirtyy nyt seuraavalle hallitukselle.

LUE MYÖS:

Professorilta tyrmäys ministerille: ”Lapsen törkeässä raiskauksessa” vanha ongelma

Ilmiriita sotesta repesi keskustan ja kokoomuksen välille: ”Propagandalla piilotetaan valinnanvapauden ongelma”