Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen ilmoittaa blogissaan, että hänen paluunsa eduskuntaan on varmistunut. Tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että eduskunnassa asiasta ei ole tietoa.

Väyrynen kertoo tuoreessa blogissaan, että hänen paluuseensa liittyvät epäselvyydet ovat ratkenneet ja paluu 12. kesäkuuta varmistunut ilmoituksella eduskunnan puhemiehelle. Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen, onko teillä tietoa tästä, että ratkaisu olisi löytynyt?

– Ei ole tietoa kyllä. En ole kuullut sen enempää, Tuovinen kertoo puhelimitse.

Väyrysen oikeus palata eduskuntaan on vaakalaudalla, koska hänen varaedustajanaan eduskuntaan noussut Mikko Kärnä (kesk.) on ilmoittanut haastavansa keskustasta irtautuneen Väyrysen paluun. Tuovinen on kertonut, että tapauksesta on tulossa ennakkoratkaisu, joka vaatii oikeusoppineiden tulkinta-apua. Tämä selvitystyö on yhä kesken. Lue tarkemmin: Eduskuntapomo IL:lle: Väyrysestä tulossa ennakkotapaus

– Siitä on pyydetty valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden lausunnot ja niitä ei ole vielä saatu, Tuovinen kertoo nyt.

Väyrynen toteaa blogissaan, että hänen paluunsa eduskuntaan ”näytti aluksi hankalalta”. Hän katsoo kuitenkin löytäneensä ratkaisun.

– Jos olisin eronnut ensin Euroopan parlamentista, olisi voinut syntyä tilanne, jossa paluuni ja sen ajankohta olisi saattanut olla epävarma, Väyrynen kirjoittaa.

– Onneksi oli kuitenkin tarjolla toinen mahdollisuus. Paluuni eduskuntaan varmistuu ensin eilen antamani ilmoituksen perusteella. Tämän jälkeen Euroopan parlamentissa todetaan, että jäsenyyteni sen säädösten perusteella lakkautuu.

Timo Tuovinen kommentoi Väyrysen selitystä varovaisesti.

– Olen ymmärtänyt, että Euroopan parlamentissa on kaksi vaihtoehtoa. Euroopan parlamentin jäsenyys ja kansallisen parlamentin jäsenyys ovat ristiriidassa keskenään eikä europarlamentin sääntöjen mukaan voi toimia kahdessa paikassa. Sen perusteella ilmeisesti sieltä myönnetään vapautus, tai sitten vapautusta voi hakea erikseen.

Eli ratkaiseeko Väyrysen esittämä malli tilanteen eduskunnan kannalta?

– Siinä edelleen pitää arvioida tätä pykälää, josta on asiantuntijalausunnot pyydetty, Tuovinen sanoo.

– Se [ilmoitus] on hänen käsityksensä asiasta.

Myös Kärnä, joka joutuisi väistymään Väyrysen tieltä, korostaa sosiaalisessa mediassa tilanteen olevan yhä auki.

Mikäli Väyrysen paluu toteutuu hänen aikataulullaan eli 12. kesäkuuta, hän ei todennäköisesti olisi vaikuttamassa hallituksen sote-uudistuksen toteutumismahdollisuuksiin. Väyrynen on irtautunut keskustasta ja sotesta, mutta sote-äänestykset on tarkoitus käydä kesäkuun alussa ennen keskustan ja kokoomuksen puoluekokouksia ja siten ennen 12. päivää.

LUE LISÄÄ:

Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Mikko Kärnä yllättää: Saattaa riitauttaa Paavo Väyrysen paluun

Väyrynen älähtää Kärnälle paluunsa riitauttamisesta: ”Uskomatonta”

Paavo Väyrysen tilanne puhuttaa: ”Kyse jostain ihan muusta kuin juridiikasta”