Suomalaisten kabotaasimääritelmien kumoaminen aiheuttaa konkurssiaallon suomalaisissa kuljetusyrityksissä, syyttää oppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Eduskunta kävi torstaina kiivasta väittelyä kabotaasimääritelmien muuttamisesta. Juha Sipilän (kesk.) hallitus esittää, että nykyiset kabotaasikuljetuksia koskevat Suomen kansalliset määritelmät kumotaan ja vain viitataan Euroopan unionin asiaa koskeviin säännöksiin. Kabotaasi tarkoittaa maan sisällä tapahtuvan kuljetuksen ajamista toiseen maahan rekisteröidyllä ajoneuvolla. EU sallii kabotaasin EU- ja ETA-maihin rekisteröidyille ajoneuvoille.

Lindtman syytti eduskunnassa, että ulkoministeri Timo Soini (ps.) ajoi linjauksen läpi hallituksessa oltuaan ministerinä alle kuukauden.

– Tämä tulee aiheuttamaan konkurssiaallon suomalaisissa ahkerissa kuljetusyrityksissä. Soinin viikate alkaa siellä heilua. Kaikista kysymyksistä, arvoisa ulkoministeri, miksi juuri tässä teidän mielestänne Suomen pitää olla EU:n mallioppilas, kun te tiedätte, että tällä on vaihtoehto, Lindtman jyrisi.

– Te teitte tämän tietäen, että teillä olisi ollut myös toinen vaihtoehto. Te tiesitte, että Suomen hallituksen ei olisi tarvinnut luopua tästä linjauksesta, kuten Tanska teki ja ala vaati.

Soini puolestaan katsoi, että virhe oli tehty jo edellisten hallitusten aikana. Hän katsoi, että Suomen on yhä mahdollista ajaa helpotuksia kotimaisille kuljetusyrityksille.

– Meillä on mahdollisuus asettaa vinjettimaksu, jolla ulkomaiset kuljetusyritykset tulevat rasituksen piiriin ja sitten sieltä myöntää suomalaisille helpotusta. Meillä on kyllä keinovalikoima olemassa. Mutta se minkä takia näin on, niin surkeasti on edellisten hallitusten edunvalvonta valmistelevassa työssä mennyt pieleen, Soini vastasi.