Keskustelu hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin kuumenee jälleen. Eduskunnassa hallituksen vuosikertomusta käsitelleen lähetekeskustelun yhteydessä kokoomuksesta heitettiin epäilyksen varjoa sitovan hoitajamitoituksen ylle. Nyt sosiaali- ja terveysasioissa profiloitunut perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pyytää hallitusneuvotteluiden vetäjää Antti Rinnettä kertomaan suomalaisille, mikä on tilanne uudistuksen suhteen.

Hoitajamitoituksen saaminen lakiin nousi eduskuntakeskustelussa aluksi esiin demareiden Eveliina Heinäluoman ja Pia Viitasen puheenvuoroissa. Kokoomuksen Ben Zyskowicz kuitenkin vastasi Viitaselle, että 0,7:n hoitajamitoitus ”ei varmasti tule” voimaan ensi vuodenvaihteessa.

LUE MYÖS: Kaupunginjohtaja laski Antti Rinteen lupauksen hinnan: ”Kertainvestointina 260 000 € – Tästä tulee mielenkiintoinen harjoitus”

Kokoomus ei ole mukana Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa ja on tämän hetken tilanteen perusteella menossa oppositioon. Vanhustenhoivaan liittyvä keskustelu oli yksi eduskuntavaalien suuria keskusteluteemoja, ja siinä kokoomus ainoana linjasi, ettei kannata 0,7:n kirjaamista lakiin yksittäisenä toimena.

LUE MYÖS: Li Anderssonilta suora syytös hoiva-alan tilanteesta Petteri Orpolle: ”Estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”

”Nousihan täällä esiin epäileviä tuomaksia heti tähän alkuun: saammeko sen hoitajamitoituksen 0,7 ensi vuoden alusta voimaan? Minä hoitajana itse haluan uskoa, että näin tulee tapahtumaan”, perussuomalaisten Juvonen sanoi eduskuntakeskustelussa.

”Ei varmasti saada!” kuului Zyskowiczin välihuuto.

LUE MYÖS: ”Suomen valtio teki hoitajapulan ihan itse” – 72 000 ihmisen reservi nousi esiin Ylellä

Saatuaan oman puheenvuoron Zyskowicz perusteli näkemystään tarkemmin.

”Hallituksesta ovat nyt neuvottelemassa sellaiset puolueet, jotka viime vaalikauden lopulla ajoivat yksiselitteisesti hoitajamitoituksen sisällyttämistä vanhuspalvelulakiin ja ajoivat sitä, että hoitajamitoitukseksi tehostetussa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa tulisi 0,7. Tämän valossa voisi kuvitella, että mahdollisimman pian, jo vuodenvaihteesta, tulee voimaan lainmuutos, jolla hoitajamitoitus säädetään lakisääteiseksi ja jossa hoitajamitoitus laitetaan tuohon mainittuun 0,7:ään miniminsä osalta. Näin ei tule käymään. Näin ei tule käymään, vaikka hallituksessa on vain sellaisia puolueita, jotka kovasti tätä kannattavat ja vaaleissa mainostivat näin tekevänsä. Miksi ei näin tule käymään? Siksi, ettei voida — jos ei mitään muuta tehdä — laittaa 0,7:n hoitajamitoitusta lakiin, koska se tarkoittaisi sitä, että kotihoidosta — jossa on itse asiassa enemmän vanhuksia kuin ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa — siirtyisi valtava joukko hoitajia tänne laitoshoidon puolelle ja kotihoidon ongelmat, jotka nyt jo ovat todellisia, vain kärjistyisivät”, Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz ennusti, että hallituksessa laajasti hyväksytään hoitajamitoitustavoite ja siitä tullaan päättämään, mutta sitova mitoitus ”voi tulla voimaan vain asteittain”.

”On otettava huomioon todellakin myös kotihoito, on otettava huomioon koulutusmäärätarpeet ja on otettava huomioon näin ollen henkilöstön saatavuus. Ja tämä malli — ettei tuolta lonkalta laiteta yhtä lukua lakiin ja luulla, että asia on kunnossa — on juuri kokoomuksen malli. Ja kokoomuksen vaatimuksen mukaisesti asetettiin hallituksesta asiantuntijaryhmä kokonaisuutta arvioimaan, siis ei pelkästään tätä tehostetun palveluasumisen hoitajamitoitusta vaan kokonaisuutta, kotihoitoa, omaishoitoa, koulutustarpeita, aikatauluja, rahoitusta ja niin edelleen. Ja näin tullaan tekemään. Siis tullaan päätymään 0,7:n hoitajamitoitukseen, mutta se tullaan tekemään osana kokonaisuutta, jossa otetaan nämä muut ulottuvuudet huomioon, ja se tulee tarkoittamaan myös siirrettyä voimaantuloa, koska vuodenvaihteesta tällaista hoitajamitoitusta ei voida käytäntöön saattaa. Eli tullaan tekemään niin kuin kokoomus esitti. Ja totta kai kokoomus, kuten olemme jo vaalien allakin sanoneet, osana kokonaisuutta — jos otetaan huomioon nämä muut ulottuvuudet — tulemme tuon 0,7:n hoitajamitoituksen lakiin sisällyttämisen hyväksymään”, Zyskowicz jatkoi.

LUE MYÖS: Kova syytös kokoomuksesta: Lakiesitys 0,7-mitoituksesta ”sivuuttaa kokonaan puolet vanhuspalveluita käyttävistä”

Juvonen jatkaa keskustelua tänään keskiviikkona tiedotteellaan. Siinä Juvonen toivoo, että Antti Rinne kertoisi asiasta suomalaisille.

”Hoitajamitoituksen saattaminen lakiin on yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tehtävistä. Joko sdp:n Antti Rinne on ottanut asian esille hallitusneuvotteluissa ja voiko hän kertoa suomalaisille, että miten asia etenee?” Juvonen vetoaa.

LUE MYÖS: ”Yksi huonoimmista päivistäni” – Petteri Orpo myöntää hoitajasekoilut MTV:llä: Pieleen meni