Pääministeri Antti Rinteen (sd) pieniin eläkkeisiin lupaama korotus eli niin sanottu vappusatanen nousi torstaina jälleen keskiköön, kun eduskunnan täysistunto käsitteli kuluvan vuoden toista lisätalousarviota.

Rinne lupasi alun perin sadan euron korotuksen pienituloisten eläkkeisiin. Hallitusohjelmassa pienten eläkkeiden korottamiseen on kuitenkin varattu vain 183 miljoonaa euroa. Rinne kertoi tiistaina tämän tarkoittavan sitä, että pieniä, alle 1000 euron kuukausieläkkeitä korotetaan 50 euroa kuudessa.

”Me olemme nyt jo siinä tilanteessa pääministeri Rinne, että teidän antamat hövelit vaalilupaukset ovat vaarantamassa koko eläkejärjestelmän. Me tulemme nyt myös siihen, millaista tietoa eduskunta saa. Vappuna puhutaan satasesta, hallitusohjelmassa viidestäkympistä. Olemme myöntämässä rahaa ehkä työeläkejärjestelmän uudistamiseen tietämättä, millainen se on. Teemme päätöstä pussi päässä”, kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa arvosteli.

Työeläkejärjestelmän uudistamisella Sarkomaa viittaa hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan hallitus käynnistää kolmikantaisen selvityksen siitä, ”miten työeläkejärjestelmän sisällä voitaisiin parantaa pienimmillä työeläkkeillä olevien asemaa”.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK on arvioinut tämän tarkoittavan keski- ja suurituloisten työeläkkeiden leikkausta. Lue tarkemmin: EK:ssa heräsi ihmetys Rinteen hallituksen suunnitelmasta: ”Työeläkejärjestelmälle vieras ajatus – ei ole mitään rahasäkkiä”

”Ollaanko tässä nyt leikkaamassa sairaanhoitajien ja opettajien eläkkeitä”, Sarkomaa kysyi suoraan.

Useat kokoomuslaiset toivat esiin myös Kelan päämatemaatikko Tapio Isolankilan Helsingin Sanomille viikonloppuna antaman lausunnon, jonka mukaan hallitusohjelmaan kirjattu 183 miljoonaa euroa riitä korottamaan alle 1 000 euron eläkkeitä edes 50 eurolla.

”Ainakaan valiokunnassa ei ole kerrottu, ettei tätä 50 euron korotusta voitaisi toteuttaa. Tälle tarkoitetulle kohderyhmälle alle 1000 euron eläkkeisiin se riittää”, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) vastasi.

Pääministeri Rinne linjasi omassa vastauspuheenvuorossaan, että hallitus tulee helpottamaan eläkeläisten asemaa.

”Eläkeläisten ensimmäinen osio tästä satasesta tulee toteutumaan 2020 vuoden alussa. Lähtökohta on se, että sinne 1 000 euroon asti 50 euroa ja sen jälkeen useita kymmeniä euroa sinne 1 400 euroon asti. Tämä tullaan toteuttamaan tavalla tai toisella.”

Rinteen mukaan samassa yhteydessä ei ole tarkoitus uudistaa työeläkejärjestelmää.

”Nyt ei kannata sotkea kahta asiaa. Hallitusohjelman mukaan työeläkejärjestelmästä käynnistetään kolmikantainen selvitys. Tämä tasokorotus johtuu siitä, että eläkejärjestelmässä on isoja aukkoja. Tällä ei tavoitella mitään muutosta työeläkejärjestelmään”, hän vastasi Sarkomaalle.

Opposition edustajat tarttuivat myös Kelalle myönnettävään 5,5, miljoonan euron määrärahaan, joka on tarkoitettu pienten eläkkeiden ja muiden etuuksien korotuksen toimeenpanon valmisteluun.

”Samaan aikaan kun valtionhallinnossa yleisesti on jouduttu tekemään merkittäviä säästöjä, Kela on näistä säästynyt. Olisko tarkoituksenmukaisempaa käyttää rahaa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn”, kokoomuksen Ben Zyskowicz kysyi.

”Tämän uudistuksen toimeenpanon aikataulu on erittäin tiukka ja sen takia tähän on nyt varattu myös euroja”, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) perusteli.

Lue lisää:

Antti Rinteen vappusatasesta heti äläkkä eduskunnassa: ”Kutistuuko keskikesän kympiksi?”

Antti Rinne julisti: ”Se on 50 euroa puhtaana käteen”

Antti Rinteen vappusatanen kuihtui – 700 miljoonan euron lupaus muuttui Rinteen-Sipilän-malliksi?