Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, hallituspuolue Sinisten kansanedustaja Martti Mölsä tuomitsee ay-liikkeen yleishyödyllisyysaseman hyödyntämisen pörssiin listautuvan Kojamo-yhtiön tuotonjaossa. Mölsän mukaan on selvää, että "pörssiyritys tai sellaiseksi aikova yhteisö ei voi olla yleishyödyllinen toimija". Yleishyödyllisyysasemasta ei tosin nautikaan Kojamo vaan sen omistajiin kuuluvat ammattiliitot.

Uusi Suomi kertoi maanantaina , kuinka ammattiliitot tienaavat jopa noin 300 miljoonaa euroa vuokra-asuntoyhtiönsä Kojamon listautuessa pörssiin. Yleishyödyllisyysaseman turvin osakemyyntien voitot ovat liitoille verotonta tuloa.

–Yleishyödyllisenä yhteisönä me emme maksa sijoitustoiminnan tuotoista veroja, Teollisuusliiton sijoituspäällikkö Timo Korpijärvi tiivisti Uudelle Suomelle.

Martti Mölsän tiedotteen mukaan ”Kojamon kyseenalainen aiempi yleishyödyllinen rooli on tuonut sen omistajille huomattavia ylimääräisiä tuloja verovapauksina ja kilpailuetuna”.

– Nyt viimeinenkin verho toiminnan todelliselta luonteelta otetaan pois, kun se listautuu pörssiin. Mikä se sellainen yleishyödyllinen toimija on, joka suunnittelee pörssilistautumista? Ei tietysti minkäänlainen, kansanedustaja sanoo.

Selvennyksenä lisättäköön kansanedustajan puheenvuoroon, että yleishyödyllisuusasemasta nauttivat Kojamon osittain omistavat ammattiliitot, ei Kojamo-yhtiö itse. Kojamon edeltäjä VVO sen sijaan oli alunperin yleishyödyllinen asunto-osuuskunta, mutta muuntautui sittemmin osakeyhtiöksi.

Mölsä uskoo, että listautumisen myötä Kojamon ”oikea karva” paljastuu kaikille.

– Pörssiyrityksenä sentään tulee selväksi se, että Kojamo pyrkii olemaan hyödyllinen vain omistajilleen, ei vuokralaisille. Ay-pomoille listautuminen on hyvinkin hyödyllinen, kun palkkiot tuplaantuvat, Mölsä sanoo.

Kojamon suurimmat osakkeenomistajat ovat eläkevakuuttajat Ilmarinen ja Varma sekä ammattiyhdistykset Metallityöväen Liitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rakennusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Teollisuusalojen ammattiliitto, Tehy sekä Sato.

Mölsä syyttää myös vasemmistopuolueita näiden yhteydestä liittoihin ja siten Kojamoon. Hänen mukaansa ay-liikkeen Kojamosta nostamat osingot ”valuvat jatkuvina kohoavina vuokrina muun muassa SDP:n ja Vasemmistoliiton vaalikassaan”.

Päivitys klo 15.52: Otsikkoa ja tekstiä muutettu sen korostamiseksi, että yleishyödyllisyysasemasta ei nauti Kojamo vaan sen osin omistavat ammattiliitot.

Lue lisää: Ay-väelle satoja miljoonia Kojamosta – Riku Aallon palkkioksi 60 000 €

LUE MYÖS:

230 000 jäsenen ay-liitto perustelee VVO-miljooniaan: ”Kasvattaa erityisesti työtaisteluvarantoa”

Yle paljasti ay-liikkeen rahakoneen – Arhinmäki: ”Omistajat eivät toimi oikein”

Ay-liikkeen rahakone kuohuttaa – ”Eikö saisi pyrkiä tulokseen?”

VVO:n jättiosinko suututtaa: ”Oho. Siksi asuminen on kallista”