Valtiovallan pankkien tueksi puuhaamat jättimäiset takuut herättivät eduskunnassa ahdistusta, kun se sai keskiviikkona esitykset käsiteltäväkseen.

Oppositio suhtautui epäluuloisesti esitykseen peräti 50 miljardin euron takauksista pankeille. Laitavasemmisto varoitteli riskeistä ja peräsi vastineeksi mahdollisesti maksuun lankeavasta pankkituesta pankkien osakkeita valtiolle.

Myös ainakin yksi hallitusrintaman edustaja oli kadottanut luottamuksensa hallituksen johdatukseen. Keskustan Markku Uusipaavalniemi muistutti yrittäneensä varoittaa talouskriisistä jo reilut puolitoista vuotta sitten.

–Kun olen nyt nähnyt teidän talousarvioitanne puolentoista vuoden ajan, ne ovat menneet pieleen koko ajan, niin en ole valmis kyllä myöntämään tällaisia valtuuksia, hän sivalsi.

Uusipaavalniemi katsoi kuplan puhkeavan Suomessa vain hieman myöhemmin kuin muualla, koska kiinteistö- ja asuntovarallisuus on vielä yliarvostettuna taseissa. Kun se tulee alas, ovat seuraukset myös suomalaispankeille hyvin rankat, hän varoitti.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) painotti, että seuraamukset olisivat paljon vakavammat, jos mitään ei tehtäisi. Mikäli luotonannon annettaisiin hiipua ja pankkien välinen rahoitus epäluottamuksen vuoksi vain kasvaisi, edessä olisi paljon suurempi lasku.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) korosti, että pankkien tukeminen tarkoittaa välillisesti tai suoraan kotien ja ihmisten talouden ylläpitämistä.

–Sitä ei tehdä siksi, että se olisi kivaa, vaan siksi, että ihmisten asuntolainat saisivat olla siellä pankissa myös jatkossa.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz puuttui moraaliselta kantilta esitykseen valtiontakuusta islantilaispankki Kaupthingin talletusten maksulle. Hän ihmetteli, että nyt ollaan kiirehtimässä auttamaan ihmisiä, jotka ovat itse parempien tuottojen vuoksi nostaneet rahansa suomalaisista pankeista ja kiikuttaneet ne Kaupthingin tileille. Näin he ovat itse tehneet väärän ratkaisun etsiessään "sitä viimeistä tuottoa".

Zyskowicz ryöpytti ankarasti myös yritysten optio- ja palkitsemisjärjestelmiä, jotka ovat suosineet ylisuurta riskinottoa ja johtaneet asuntoluottojen holtittomaan myöntämiseen maksukyvyttömille asiakkaille.

Oikeistopoliitikon palopuhe optiojärjestelmiä vastaan herätti kunnioitusta salin vasemmalla laidalla. Vasemmistoliiton Erkki Virtanen sanoi poikkeuksellisesti voivansa allekirjoittaa Zyskowiczin puheesta joka ainoan sanan.

Keskustan Jari Leppä muisteli kokoomuksen kuitenkin olleen takavuosina ajamassa vielä enemmän riskinottoon kannustavia järjestelmiä. Kimmo Sasi (kok.) todisti aisaparinsa pitäneen asiasta salissa aikanaan kaikkein jyrkimmät optioidenvastaiset puheet.

–No ei nyt sentään, Zyskowicz toppuutteli.

Eduskunta käsittelee esitykset pikavauhtia. Perustuslakivaliokunta joutuu kuitenkin vielä selvittämään mahdollisia yhdenvertaisuusongelmia.