Eduskunta hyväksyi perjantain täysistunnossa ravintoloiden aukioloa koskevan lakiesityksen ravintoloiden avaamisesta. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön on määrä vahvistaa laki myöhemmin iltapäivällä.

Kyseessä ovat tartuntatautilakiin tehtävät väliaikaiset muutokset, joilla ravitsemisliiketoiminnalle asetetaan sellaisia rajoituksia, joilla elinkeinotoimintaa voidaan avata asiakkaille ja samanaikaisesti estää koronavirustaudin leviämistä.

Väliaikaiset rajoitukset koskevat mm. ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakaspaikkamääriä ja niiden käyttöä. Ravintolat voivat olla alkuvaiheessa auki kello 6–23 välisenä aikana ja anniskelu on mahdollista kello 9–22 välisenä aikana.

Lisäksi ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) varoitti eduskuntakeskustelussa ravintoloiden avaamisen riskeistä.

”Nyt on vaikeasta paikasta kysymys. Kyllä me joudumme katsomaan, että ravintolat eivät ole ensimmäisiä, jotka vapautetaan holtittomasti”, hän sanoi.

Kiurun mukaan ravintoloiden täyttöasteella ei pidä tässä vaiheessa ”leikitellä”.

”Kun aikuiset lähtevät liikkeelle 1. kesäkuuta, tapaavat ystäviä niin sanotusti puolueettomalla maalla eli ravintoloissa esimerkiksi illallisen yhteydessä, niin se porukka, jonka kontaktit ovat olleet aika alhaalla, kohtaa ravintoloissa seuraavien viikkojen ajalla. En haluaisi, että kadumme myöhemmin, että emme olleet varovaisia. Täyttöasteella ei kannata tässä vaiheessa leikitellä”, hän varoitti.

Lain on tarkoitus olla voimassa lokakuun loppuun.

Lue seuraavaksi: