Eduskuntavaalien 2019 tarkastuslaskenta on valmistunut vaalipiirilautakunnissa, oikeusministeriö tiedottaa.

Puolueiden voimasuhteet pysyvät ennallaan aiempiin tietoihin nähden. Sdp on suurin puolue 17,7 prosentin kannatuksella ja 40 kansanedustajalla. Puoluetta äänesti 546 471 suomalaista, mikä on valtakunnallisesti 7666 ääntä enemmän kuin toiseksi suurimmalla puolueella perussuomalaisilla.

Perussuomalaiset keräsi 538 805 ääntä, mikä tarkoittaa 17,5 prosentin kannatusta ja 39 kansanedustajaa. Eduskunnan kolmanneksi suurin ryhmä on kokoomus 38 kansanedustajalla ja 17 prosentin kannatuksella. Puoluetta äänesti 523 957 ihmistä.

Neljänneksi suurin puolue keskusta oli vaalien suurin häviäjä. Se menetti 18 kansanedustajaa ja kannatus laski 7,3 prosenttiyksikköä. Puolueen kannatus painui näin 13,8 prosenttiin.

Edellisiin eduskuntavaaleihin nähden sdp voitti hieman sekä äänissä että edustajanpaikoissa, kun kannatus nousi 1,2 prosenttiyksikköä ja ryhmän koko kasvoi kuudella kansanedustajalla. Perussuomalaiset ja kokoomus kasvattivat ryhmiensä kokoa yhdellä kansanedustajalla edellisvaaleihin nähden, mutta molempien kannatus laski hieman.

Juttua päivitetty noin klo 19.43, koska Vaalit.fi-sivustolta alun perin otetut luvut eivät olleet tarkastuslaskennan mukaiset.

LUE MYÖS:

MT: Kansanedustaja väläyttää ratkaisua hallitusongelmaan – Keskusta vihervasemmiston tukipuolue oppositiosta?

Tutkija: Keskusta olisi voinut valita Sipilän seuraajan parissa viikossa – Miksi valinta siirrettiin 5 kuukauden päähän?

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Vasemmistopomo julkaisi toivomansa hallituspohjan – Sipilän ero voi avata keskustalle hallitustien