Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien ja oikeuksien valiokunta (LIBE) on hyväksynyt pitkään valmistellun asetuksen tietosuojasta. Europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) sanoo, että tietosuoja-asetus kuuluu koko parlamenttikauden kiihkeimmin lobattujen asioiden joukkoon.

-Vastakkain ovat olleet toisaalta kansalaisen oikeudet - yksityisyys ja tietosuoja - toisaalta muun muassa Googlen, Facebookin, Yahoon, Ebayn ja Amazonin halu tehdä rahaa meistä keräämillään tiedoilla, kuten henkilökohtaisen nettiprofiilimme mukaan kohdennetuilla mainoksilla. USA:n kauppakamari on kiivaasti lobannut ”Big Datan” rinnalla, Hassi kirjoittaa blogissaan.

Hassin mukaan parlamentin enemmistö olisi saattanut antaa periksi lobbaukselle ilman tietovuotaja Edward Snowdenia.

-Snowdenin paljastukset ja niiden saama valtava julkisuus auttoivat ratkaisevasti sitä, että vahvan tietosuojan taakse saatiin eilen LIBE-valiokunnan suuri enemmistö.

Uusi asetus parantaisi tietosuojaa Hassin mukaan radikaalisti. Ihmisistä ei enää saisi kerätä järjestelmällisesti tietoja ilman ihmisen itsensä antamaa valtuutusta. Valtuutus pitää pyytää selvästi ja helppotajuisesti. Lisäksi ihmiselle tulee oikeus saada omat tietonsa poistetuiksi palveluista. Tietosuojaa tulee noudattaa myös EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Parlamentti ja mininisterineuvosto neuvottelevat asetuksesta seuraavaksi. Hassi ennakoi neuvotteluista ”tiukkoja ja jännittäviä”.

-Perinteisesti parlamentti on puolustanut kansalaisten oikeuksia, myös oikeutta yksityisyyteen, tiukemmin kuin hallitukset.

EU:n nyt voimassaoleva tietosuojalainsädäntö on vuodelta 1995.

-Siinä vaiheessa Suomen eduskunnan sähköposti oli jo 2-3 vuotta osannut kuljettaa eteenpäin ään ja öön pilkut, internetin käyttöä opeteltiin. Facebookista ja tviiteistä ei kukaan ollut kuullut, Hassi kommentoi.