Kokenut kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) ryöpytti osaamattomaksi katsomaansa Sipilän hallitusta rajusti sdp:n ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa tiistaina. Oppositiopuolueista ensimmäisenä puheensa pitänyt sdp esitti Sipilän hallitukselle epäluottamusta.

Heinäluoman mukaan hallituksen tiedonanto työllisyyspolitiikastaan ja irtisanomislaista on merkityksetön teatteriesitys, jolla hallitus yrittää tehdä eduskunnasta osapuolen kiistaan, jonka ”osapuoli eduskunta ei ole”.

”Eduskunnasta ei tule osapuolta tässä riidassa sillä, että hallitus kertoo onnettomista suunnitelmistaan eduskunnalle”, Heinäluoma tylytti.

”Hallitus ei tunnu luottavan itseensä. Hallitus menisi mielellään eduskunnan selän taakse värjöttelemään. Siitä kielii tämä tiedonanto.”

Heinäluoma viittasi asiantuntijalausuntoihin, joiden mukaan hallituksen tiedonannolla ei voi kieltää oikeutta olla eri mieltä hallituksen toiminnasta. Tiedonannolla ei ole juridista merkitystä, Heinäluoma siteerasi.

Lue myös: Li Andersson: ”Olen järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”

Heinäluoma ihmetteli hallituksen hakevan eduskuntaenemmistönsä turvin jo etukäteen hyväksyntää lakiesitykselle, jota ei vielä ole olemassa.

”Hallitus on taitamattomalla toiminnallaan luonut työmarkkinoille konfliktitilanteen, jota se ei osaa ratkaista. Nyt hallitus pyrkii vetämään eduskunnan osapuoleksi kiistaan, jossa eduskunta ei ole osapuoli, ja hakee perustuslaissa määrätystä lainsäätämisjärjestyksestä poiketen jonkinlaista etukäteishyväksyntään lakiesitykselle, jota ei ole vielä olemassa. Tällä poliittisella teatterilla hallitus vahingoittaa paitsi omaa uskottavuuttaan, myös eduskunnan arvovaltaa. Näillä perusteilla esitän, että eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti sen luottamusta”, Heinäluoma sanoi.

Demariedustajan mukaan hallituksen uudella irtisanomislinjauksella, joka tosiasiassa on tiedonannon keskiössä, ”ei ole mitään tekemistä työllisyyden parantamisen kanssa”. Puhuessaan irtisanomissuojan heikennyksen odotetusti vaatimattomista työllisyysvaikutuksista Heinäluoma viittasi niin hallituksen omiin kuin elinkeinoelämänkin selvityksiin.

”Suomen Yrittäjien omassa tutkimuksessa 6 prosenttia vastaajista piti irtisanomissuojaa merkittävänä ongelmana. Käytännön yrittäjistä monet, kuten viime vuosien menestyneisiin kasvuyrityksiin kuuluva Varustelekan toimitusjohtaja pitää hallituksen esitystä hutina, jonka merkitys irtisanomistilanteissa on epäselvä ja joka aiheuttaa tarpeetonta riitaa”, Heinäluoma jatkoi.

Lue lisää: Varustelekan perustaja: Turha riita irtisanomislaista – yrittäjillä harhaluulo palkkaamisesta

”Sipilän hallitus on nyt pahasti väärillä raiteilla. Kun hallituksen pitäisi koota kansakuntaa ja edistää yhteistyötä, tämä hallitus jakaa kansakuntaa ja synnyttää vastakohtaisuuksia.”

Sipilä vastasi: Iso osa ekonomisteista uskoo työllisyysvaikutuksiin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolusti esittelypuheenvuorossaan hallituksen työllisyyspolitiikkaa, joka hänen mukaansa on tehnyt 100 000:sta töitä saaneesta työttömästä ”ex-työttömiä” ja näin parantanut heidän elämäänsä.

Sipilä vastasi keskustelussa Heinäluomalle, joka lyttäsi irtisanomislain työllisyysvaikutukset. Pääministeri huomautti, että suomalaisekonomisteille tehdyn kyselyn mukaan lähes puolet heistä uskoo hallituksen esityksen lisäävän työllisyyttä.

Sipilä sanoi, että aina päätöksistä ei ole yksimielisyyttä.

”Lopulta kyse on hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta ja sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta”, hän perusteli irtisanomislain edistämistä ay-liikkeen protestista huolimatta.

Heinäluoma ei ollut eri mieltä työllisyyden parantamisen tarpeesta: hänen mukaansa ”täystyöllisyys on ainoa hyväksyttävä tavoite, jotta hyvinvointimme on turvattu”.

”Päivän kysymys kuuluu, onko tämä tavoite helpompi saavuttaa sopimalla vai repimällä ja riitelemällä”, hän kuitenkin alleviivasi eroa hallituksen toimintatapaan.

LUE LISÄÄ: Juha Sipilä eduskunnassa: ”Eniten ovat hyötyneet 100 000 ex-työtöntä – työllistyvän tulot +1000 €/kk”