Keskustan kansanedustajat Annika Saarikko ja Olavi Ala-Nissilä esittävät lapsiperheiden verotuksen keventämistä lisäämällä työtulovähennykseen lapsikorotuksen. Asiasta tulisi kaksikon mielestä päättää hallituksen puoliväliriihessä huhtikuussa.

Saarikko ja Ala-Nissilä korostavat, ettei opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) esittämä maksuton varhaiskasvatus ole ainoa vaihtoehto kannustimien lisäämiseksi lapsiperheille.

–Varhaiskasvatus kuuluu kaikille, mutta ministerituloilla varhaiskasvatuksen ei tarvitse olla ilmaista. On oikein, että varhaiskasvatusmaksuihin on kytketty tulosidonnaisuus. Sipilän hallitus teki oikein alentaessaan pienituloisten maksuja varhaiskasvatuksessa. Tätä linjaa keskusta haluaa jatkaa, Saarikko ja Ala-Nissilä sanovat.

Olavi Ala-Nissilän mukaan lapsiperheiden kannustinloukut ovat merkittäviä erityisesti siinä vaiheessa, kun lapsi siirtyy päivähoitoon

–Verotuksen kevennys parantaisi lapsiperheiden ostovoimaa ja lisäisi työnteon kannustavuutta, hän toteaa.

Annika Saarikko painottaa, että työnteon ja sosiaaliturvan rajapinnassa suurimpia haasteita on yhden vanhemman perheissä.

–Siksi verovähennys tulisi kohdentaa kaksinkertaisena yksinhuoltajaperheille. Myös monilapsisten perheiden asema pitää huomioida.

Ala-Nissilä ja Saarikko kannustavat Sipilän hallitusta havaitsemaan suomalaisessa yhteiskunnan kasvavan ilmiön työssäkäyvien perheiden köyhyydestä.

- On hyvä, että lapset huomioidaan työttömyysturvan tasossa. Lisäksi opintotukeen tarvitaan vihdoin huoltajakorotus. Myös työssäkäyvät lapsiperheet tulee huomioida ja siihen verotus on paras keino.