Ruotsin valtiopäivävaalien äärimmäisen tiukka tulos on johtanut umpikujaan, jossa perinteiset blokit voivat murtua.

Punaviherhallituksen pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven nimitti vaali-iltaa blokkipolitiikan hautajaisiksi.

”Blokkirajat ylittävä sopimus, jossa oikeistoallianssi ja punaviherkoalitio hajotetaan, on mahdollinen”, sanoo SEB-pankin pääekonomisti Robert Bergqvist.

Vanhat valtapuolueet, sosiaalidemokraatit ja porvaripuolue moderaterna, menettivät valtaansa. Kumpikaan perinteisistä blokeista ei saanut enemmistöä. Maahanmuuttokriittinen ruotsidemok­raatit nosti kannatustaan ja vaikutusmahdollisuuksiaan kolmantena blokkina.

Hallituksen muodostamisesta voi tulla dramaattinen prosessi. Ruotsidemok­raatit aikoo äänestää jokaista hallitusvaihtoehtoa vastaan, jossa sille ei anneta vaikutusmahdollisuuksia.

”Ruotsi saa heikon hallituksen, jonka muodostaminen vie pitkään”, uskoo Nordean pääekonomisti Annika Winsth.

Ruotsalaisekonomistien vahvin veikkaus on, että hallituksen muodostaa porvariallianssi. Allianssin eloonjääminen vaalituloksen jälkeen ei ole kuitenkaan varmaa.

Ruotsidemokraattien tuki allianssille ei sovi keskusta- ja liberaalipuolueelle, joita kannatustaan menettänyt punaviherkoalitio kosiskelee hallituskumppaneikseen.

Punavihreät ja keskustaoikeisto ovat lähentyneet toisiaan useissa asiakysymyksissä. Blokkirajat ylittäviä sopimuksia on nähty menneen neljän vuoden aikana puolustuksessa, energiassa ja verotuksessa.

Ruotsidemokraattien nousu hallitukseen on epätodennäköistä, vaikka se voisi lopulta ratkaista pattitilanteen.

”Jos ruotsidemokraatit tulisi mukaan hallitukseen, niiden kannatus laskisi. Ehkä meidän on seurattava, mitä on tapahtunut Suomessa. Uskon, että tarina tulee olemaan sama Ruotsissa”, sanoo Bergqvist.

Lisää aiheesta:

Ruotsin ääntenlasku viimeinkin valmis – tässä syy viivytykseen

Löfven lukitsee ruotsidemokraatteja ulos: ”Ei koskaan päättämään Ruotsin tulevaisuudesta”

Ruotsiin tulossa ”vallankumouksellinen” hallitus – 3 skenaariota