Helsingin kaupunginvaltuusto päättää huomenna aloitteesta, joka takaisi alle 25-vuotiaille helsinkiläisille ilmaisen ehkäisyn. Valtuutettu Terhi Koulumies (kok.) lyttää Reetta Vanhasen (vihr.) ja 45 muun valtuutetun aloitteen.

Aloite meni jo aiemmin läpi kaupunginhallituksessa, joka päätyi ehdottamaan, että kaupunki tarjoaisi jatkossa kierukan tai ehkäisykapselin aina maksutta alle 25-vuotiaille ja lisäksi ilmaiset ehkäisypillerit ja ehkäisyrenkaat vuodeksi. Tämän lisäksi lisätään ilmaisten kondomien jakelua, jos kaupunginvaltuustokin hyväksyy ehdotuksen.

Helsinki on jo tähän saakka tarjonnut naisille maksutta ensimmäisen kierukan tai ehkäisyimplantin sekä alle 25-vuotiaille kolmen kuukauden aloituspakkauksen ehkäisypillereitä. Helsingin kaupungin virkamiehet ovatkin tyrmänneet aloitteen ja todenneet, että nykyinen tarjonta on aloitteen ideoita tehokkaampi. Melko kallis ehkäisyrengas esimerkiksi ei vaikuta kustannustehokkaalta. Kondomejakin jaetaan jo nyt melko laajasti ja tarvittaessa nuori saa myös jälkiehkäisyn.

Aloitteessa viitataan sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksiin, joiden mukaan kuntien kannattaisi tarjota maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille. Väestöliitto kannattaa maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille. Ilmainen ehkäisy on johtanut aborttien ja seksitautien vähenemiseen sekä kustannussäästöihin.

– 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä tehdään eniten raskaudenkeskeytyksiä, mikä puoltaa korkeampaa ikärajaa. Tämän ikäluokan nuoret ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista, aloitteessa katsotaan.

Kaupunginhallitus päätyi jo aiemmin siihen, että aloitteessa ehdotettua ehkäisyn edistämistä voidaan toteuttaa kaupunginvaltuuston hyväksymien määrärahojen puitteissa. Terhi Koulumies ei kuitenkaan ole toistaiseksi keksinyt syytä, miksi nuorille pitäisi tarjota ilmainen ehkäisy aloitteen esittämässä laajuudessa.

– Jos nainen ja mies harrastavat seksiä yksiavioisessa parisuhteessa, niin eikö vastuu ehkäisystä ja sen kustannuksista kuulu heille itselleen, kummallekin yhdessä? Jos mies ja nainen taas löytävät toisensa satunnaisissa irtosuhteissa, niin luulisi heidän haluavan suojata itsensä myös sukupuolitaudeilta. Hormonaalinen ehkäisy ei suojaa taudeilta lainkaan, Koulumies sanoo Puheenvuoron blogissaan.

Koulumiehen mielestä hormonaalisten ehkäisymenetelmien korostaminen antaa nuorille väärän viestin siitä, että ehkäisy olisi yksin naisen vastuulla.

– Ei se ole. Ehkäisypalvelut pitää suunnata tasapuolisesti molemmille sukupuolille. Erityisesti ihmettelen, että tämä tasa-arvon vastainen aloite on tullut vihreiltä ja vasemmiston kannattamana. Ainoa tilanne, jossa voisin kuvitella tällaisen idean syntyneen, olisi nuorten, viriilien miesten toimesta baarissa lauantaiyönä klo 3.54.

Koulumies aikoo esittää valtuuston kokouksessa asiaa uudelleen valmisteltavaksi niin, että huomioitaisiin se, että sukupuolisuhteet eivät enää nykyään rajoitu vakiintuneisiin parisuhteisiin.

–Vahinkoraskauksien torjuminen ei voi siten olla päänäkökulma nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä, vaan vähintään yhtä suurella painopisteellä pitäisi torjua sukupuolitauteja. Alle 25-vuotiaille nuorille kannattaisi tarjota nykyistä enemmän maksuttomia kondomeja.

Koulumiehen mielestä kaupungin olisi hyvä tehostaa seksuaalivalistusta ja monipuolistaa tautitestien tarjontaa. Hän muistuttaa, että hormonaalisilla ehkäisymenetelmillä on osalle käyttäjistä haitallisia ja jopa vakavia sivuvaikutuksia. Esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereiden yhteydessä on puhuttu paljon veritulppariskistä, joka tosin on varsin pieni.