Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) pitää mahdollisena, että pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne (sd)voi nousta seuraavan hallituksen ministeriksi. Vanhanen korosti Ylen Ykkösaamussa, että sdp tekee päätöksen asiassa.

”Ei hän tässä mikään hylkiö ole, eikä niin pidä ajatella. Hän harkitsee itse. Puolueet tekevät päätöksensä. Muut kunnioittavat sitä, mihin sdp päätyy”, Vanhanen sanoi.

Lue myös:

Hän kertoi samalla pitävänsä spekulointia uusilla vaaleilla ylimitoitettuna reaktiona. Vanhanen sanoi olleensa vähällä käyttää eduskuntakeskustelussa puheenvuoron puhemiehen paikalta muistuttaakseen, että uusien vaalien kynnys on äärimmäinen vaihtoehto.

Aikaisemmin pääministerinä toimineen Vanhasen mukaan pääministerillä ei ole toimivaltaa suhteessa toisiin ministereihin, ja ministereillä puolestaan rajattu valtansa viranomaistoimintaan. Hän viittasi keskustan epäluottamukseen Rinnettä kohtaan Posti-jupakassa.

”Ulospäin on tullut vaikutelma, että (Rinne) on pyrkinyt ohjaamaan. Syntyi vaikutelma, että meni liian pitkälle.”

Lue seuraavaksi:

Antti Rinne korosti torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa sitä, että hän erosi pääministerin tehtävästä itse. Tämä eroaa hänen mukaansa merkittävästi siitä, että pääministeri tai hallitus olisi kaatunut epäluottamuslauseeseen eduskunnan välikysymyksen seurauksena.

Antti Rinne erosi hallituskumppani keskustan häneen kohdistuneen epäluottamuksen vuoksi samana päivänä, jona eduskunnassa olisi aloitettu keskustelu opposition välikysymyksestä.

Myöhemmin viikolla Rinne nimettiin hallitustunnustelijaksi. Hän on pyytänyt puolueilta vastauksia kahteen hallitusohjelmaan liittyvään kysymykseen lauantai-iltapäivään mennessä.

Rinteen hallituksessa toimineet puolueet pyrkivät muodostamaan uuden hallituksen samojen puolueiden kesken, mutta eri pääministerillä. Hallitus voi syntyä jo tiistaina.

Lue lisää: