Kolme toukokuun eurovaalien kansanedustajaehdokasta ilmoittaa jo ennalta, että eivät ottaisi paikkaa europarlamentissa vastaan. Asia käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä.

Lehti selvitti kaikkien neljäntoista europarlamenttivaaleissa ehdolla olevan kansanedustajan tilanteen. Vasemmistoliiton Merja Kyllönen on herättänyt huomiota ilmoittamalla julkisesti , että vaikka hän on ehdolla, hän ei tullessaan valituksi ottaisi paikkaa vastaan vaan jäisi eduskuntaan. Hän perustelee ratkaisuaan perhesyillä ja ehdokkaaksi jäämistä sillä, että pyrkii saamaan ihmisiä kiinnostumaan EU:sta.

Kyllösen lisäksi myös perussuomalaisten Veikko Vallin ja vihreiden Mirka Soinikoski ilmoittavat HS:lle, että he eivät lähtisi europarlamenttiin tullessaan valituksi. Molemmat ovat tuoreita kansanedustajia.

”Minun mielestäni se ei ole huijaamista. Kaikki tietävät, että aina on ehdokkaita paljon enemmän kuin paikkoja. Listat halutaan pitää täysinä, jos hyviä ehdokkaita on”, Mirka Soinikoski sanoo HS:lle.

Veikko Vallinin mukaan hän lupautui eurovaaleihin ennen kuin eduskuntavaalien tulos oli selvillä.

”EU-vaaleissa äänesti viimeksi vain 41 prosenttia. Se on liian vähän. Pyrin ehdokkuudellani herättämään ihmisten kiinnostuksen lähteä äänestämään”, hän toteaa.

Muista eurovaaleissa ehdolla olevista kansanedustajista osa on ilmoittanut lähtevänsä europarlamenttiin, jos tulevat valituiksi, osa taas kertoo päättävänsä asiasta vasta vaalien tuloksen nähtyään.

LUE MYÖS:

Merja Kyllönen selitti yllättävää vaaliratkaisuaan MTV:llä – ”Elämäntilanne muuttunut radikaalisti”

”Vedättäminen” vaaleissa suututtaa – ”Tällainen toiminta on moraalitonta äänestäjiä kohtaan”

Vasemmistoliiton vaalitemppu herättää huomiota – Professori IL:lle: ”Puhdasta äänten kalastelua”

Sari Essayahin ”kaikkein kummallisin” suunnitelma puhuttaa - Näin hän vastaa: ”Missä tässä on peli?”

Hjallis Harkimo ”vedättämisestä” vaaleissa: ”Tämä rapauttaa systeemin”