Tammikuussa Kaupan liiton toimitusjohtajana aloittava ex-pääministeri Mari Kiviniemi kyseenalaistaa Kauppalehdessä Alkon monopolin ja sen perustelut.

Alkon monopolin purkaminen lukeutuu Kaupan liiton vaalitavoitteisiin. Lue lisää: Kauppa linjaa: Kaikki alkoholi myyntiin kaikissa ruokakaupoissa – Viinit vapautettava seuraavaksi

”Meidän mielestämme nyt tarvitaan puolueeton selvitys Alkon monopolista ja alkoholimyynnin vapauttamisen vaikutuksista”, Kiviniemi sanoo.

Hänen mukaansa kansanterveyttä pystytään yhtä hyvin vaalimaan kaupan seinien sisällä.

”Eihän kuka tahansa voi ostaa tupakkaa tai olutta kaupasta nytkään. Seuraava askel myynnin vapauttamisessa on monopolin purku.”

Kiviniemen mielestä on erikoista, että sekä Alkon omistajaohjaus että alkoholimyynnin sääntely ovat molemmat sosiaali- ja terveysministeriön tehtäviä.

”Alkon hallinnointi pitäisi olla kuten muillakin valtionyhtiöillä, joko Solidiumin tai Vaken vastuulla, ja sääntelyn muualla.”

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa Alkon omistajaohjauksesta ja valvonnasta yhtiön erityistehtävän vuoksi. Ministeriö tekee yhteistyötä valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston kanssa.

Kiviniemen mielestä selvityksen tekeminen Alkon asemasta on valtio-omistajan tehtävä.

Moni kantaa huolta siitä, että alkoholin kulutus kasvaa, jos väkijuomia on nykyistä laajemmin tarjolla lähikaupassa. Kiviniemi on toiveikas.

”Edellisen lakimuutoksen vaikutuksia seurataan nyt mielenkiinnolla. Toistaiseksi tulokset ovat olleet rohkaisevia, eikä kulutus ole kasvanut. Nuoret eivät juo kuten aikaisemmat sukupolvet, he ovat tässä fiksumpia.”

Kiviniemi toivoo, että myös tuleva hallitus jatkaa normien purkamista. Alkoholimyynnin vapauttamisen lisäksi kauppa toivoo uuden hallituksen edistävän itsehoitolääkkeiden vapauttamista vähittäiskauppaan.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

LUE MYÖS:

Kokoomuslainen lataa: Ministeriö ”valehtelee härskisti” alkoholilaista EU:lle

Riita päällä hallituksessa: ”Pönkitämme Alko-monopolin valtaa keinotekoisesti”