Suomalaiset pienpanimot ovat erityisen tukalassa asemassa koronaviruspandemian puristuksessa ja lainsäätäjä syrjii niitä ulkomaisiin toimijoihin nähden, ihmettelee kansanedustaja Jari Myllykoski (vas).

Koronaviruksen rajoitustoimet ovat johtaneet kotimaisten panimoiden ulosmyynnin hiipumiseen, Myllykoski tuo esiin Puheenvuoron blogissaan. Verkkomyynnistä ne eivät juuri saa apua, koska alkoholijuomien toimitus etämyyntinä on kielletty. Alkoholilain mukaan myynnin on tapahduttava myyntiluvan haltijan fyysisen myyntipisteen kautta.

”Samaan aikaan kun suomalaisten pienpanimoiden myynti on romahtanut, niin ulkomaisten oluiden verkkokauppatilausten määrä Suomessa kasvaa. Suomalaisilta pienpanimoilta vastaavanlainen verkkomyynti on laissa kielletty”, Myllykoski kirjoittaa.

”Tämä asettaa kotimaiset toimijat eriarvoiseen asemaan ulkomaisiin kilpailijoihinsa nähden. Eihän näin voi olla. On erittäin kyseenalaista ja epäisänmaallista, että lainsäädännöllä ohjataan kuluttajia ostamaan tuotteita ulkomaisilta tuottajilta kotimaisten sijaan.”

Myllykosken mukaan yksi ratkaisu tilanteeseen olisi ilmainen.

”Myönnettäisiin väliaikainen etämyyntioikeus pienpanimoille, jotka tuottavat olutta alle 15 000 000 litraa kalenterivuoden aikana. Väliaikainen oikeus kestäisi 31.12.2020 asti ja koskisi pienpanimoiden itse valmistamien enintään 5,5 % alkoholia sisältävien alkoholijuomien etämyyntiä sekä pienempien, käsityöläisoluita valmistavien panimoiden itse valmistamien käsityöläisoluiden etämyyntiä. Etämyynnin salliminen edesauttaisi myös suomalaisten pienpanimotuotteiden vientiä ja tasoittaisi alan kilpailutilannetta Euroopassa.”

Hän toteaa, että ajatusta voidaan arvostella vastuuttomana alkoholipolitiikkana.

”Olisiko nyt kuitenkin oikea aika edes väliaikaisesti tukea kotimaisia yrittäjiä, heidän liiketoimintaansa ja niitä työpaikkoja, jotka he tarjoavat ja suoda suomalaisille tuottajille samanlaiset oikeudet kuin ulkomaisille?”

Hän on jättänyt aiheesta lakialoitteen. Myös Pienpanimoliitto ry on vedonnut maan hallitukseen, jotta se ryhtyisi pikaisesti toimenpiteisiin salliakseen suomalaisille pienpanimoille niiden itse tuottamien alkoholijuomien etämyynnin.

”Koronavirusepidemia on johtanut hyvin nopeasti suomalaisten pienpanimoiden toimintaedellytysten murenemiseen. Ravintolat ovat suurelle osalle pienpanimoista tärkein yksittäinen myyntikanava ja niiden sulkeminen kesäkuun alkuun saakka iskee koko toimialaan voimakkaasti. Myös kesän oluttapahtumien peruuntuminen tekee ison loven pienpanimoiden myyntiin”, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä totesi äskettäin.