Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Ilkka Oksala arvostelee kovin sanoin Ilmailualan unionin IAU:n työtaistelutoimia Suomen lentokentillä. Hänen mukaansa toimet ovat vastuuttomia ja osoittavat jälleen kerran työrauhalainsäädäntömme isot ongelmat.

Oksala huomauttaa IAU kohdistaa työtaistelutoimensa lentokentillä paitsi työehtosopimuskiistan osapuoleen Airpro Oy:hyn myös tukilakoilla yrityksiin, joilla on voimassa oleva työehtosopimus, joita Oksala pitää täysin ulkopuolisina kiistassa.

–Ilmailualan unioni tukee siis työtaistelussa itse itseään ja on tukilakossa yrityksiä vastaan, joiden kanssa sillä on jo siis tehty työehtosopimus. Tässä käydään valitettavasti eri ay-liittojen välistä valtataistelua matkustajien ja yritysten kustannuksella, Oksala sanoo tiedotteessa.

Airpro:n kiista koskee runsasta 400 Ilmailualan unionin jäsentä. Kaikkiaan Airprossa työskentelee 1 250 henkilöä. Tukilakkojen piirissä on noin 2 000 työntekijää.

Oksalan mielestä tukitoimilla vaikeutetaan merkittävästi koko Suomen lentoliikennettä ja voidaan sanoa, että tukitoimet ovat erittäin ylimitoitetut.

Oksala muistuttaa, että työtaistelutoimista aiheutuu vahinkoa lentomatkustajille ja riidan ulkopuolisille yrityksille lentokentillä. Finnair peruu tänään perjantaina yli 100 lentoa. Lisäksi on kerrottu, että luvassa on myöhästymisiä.

Oksalan mielestä työtaistelutoimet aiheuttavat merkittävää haittaa muun muassa Suomen matkailualalle. Hän muistuttaa, että kilpailukykysopimukseen on sitoutunut yli 90 prosenttia työtekijöistä.

–On valitettavaa, että logistiikka-alalta löytyy ryhmä, joka muista työntekijöistä piittaamatta tavoittelee korkeita palkankorotuksia ja on valmis vaarantamaan orastavan kilpailukyvyn ja työpaikat. Suomella ei olisi varaa tällaiseen käytökseen, Oksala sanoo.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on todennut, että tilanne työkiistassa on erittäin vaikea.

Lue myös:

Lentoalan lakko: Työnantaja julkisti palkat - keskiansio 2700 €

Näin lakko vaikuttaa Finnairiin: katso lista perutuista lennoista

Ministeriö siirtää hiihtolomia uhanneita lakkoja

Työnantajan vastaus hiihtolomalaisten matkoja uhkaavaan lakkoon: ”Ei mitään perusteita vaatia muita enempää”

Kova syytös Jari Lindströmille: ”Rajoittaa räikeästi työtaisteluoikeutta”