Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n osaamisesta ja kasvusta vastaava johtaja Saila Turtiainen kirjoittaa EK:n sivuilla julkaistussa blogissa TTIP-neuvotteluista ja arvioi ympäristöjärjestö Greenpeacen vuotamia tietoja.

Elinkeinoelämä kannattaa TTIP-sopimusta.

Turtiaisen mukaan vuodosta ei voi vetää vielä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska isoimmat väännöt vapaakauppasopimusneuvotteluissa ovat vasta edessä. Turtiainen valottaa Yhdysvaltain neuvottelutaktiikkaa näin:

– Pöytään lyödään puolin ja toisin tiukkoja vaatimuksia, mukaan lukien taktisia koepalloja. USA:n neuvottelutaktiikassa on perinteisesti korostunut ns. end game eli se haluaa jättää hyvin paljon isoja kysymyksiä ratkaistavaksi vasta neuvotteluiden loppuvaiheeseen. TTIP:ssä tämä näkyy siten, että erityisesti kaikista vaikeimmista kysymyksistä, kuten julkisista hankinnoista, maataloudesta tai maantieteellisistä merkinnöistä, ei tässä vaiheessa voi vielä odottaa löytyneen molempia osapuolia tyydyttäviä kompromisseja.

Turtiaisen mukaan vuodetuista papereista löytyy viitteitä siitä, että Yhdysvallat suhtautuu skeptisesti EU:n uuteen investointisuojamalliin.

– EU:n avoimuus on TTIP-neuvotteluiden osalta ollut ennennäkemätöntä, mutta USA ei ole ollut valmis samaan. Avoimuuden puutteet ovat valitettavasti hyödyttäneet eniten niitä tahoja, jotka vastustavat TTIP-sopimusta, Turtiainen kirjoittaa.

– TTIP-debatti lyö nyt korkeita laineita ja välillä tunteet uhkaavat jyrätä alleen faktat ja lähdekritiikin, Turtiainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa bisnesmaailmassakaan ei haluta sopimusta hinnalla millä hyvänsä.

– Elinkeinoelämä ei kannattaisi sopimusta, jossa TTIP-keskustelun esiin nostamat uhkakuvat toteutuisivat, Turtiainen vakuuttaa.

– EU ei tule koskaan hyväksymään sille epäedullista sopimusta. Tästä pitävät huolta niin jäsenmaat kuin Euroopan parlamentti, Turtiainen uskoo.

Entinen europarlamentaarikko, nykyinen vihreiden kansanedustaja Satu Hassi on kuitenkin tämän suhteen epäileväinen. Hän sanoi hiljattain Uuden Suomen haastattelussa, että EU:n ja Yhdysvaltain käytäntöjen yhtenäistäminen ruoantuotannossa on jo alkanut EU-parlamentin viime kaudella. Lue lisää: USA:n desinfioitua lihaa kauppoihin Suomessakin? – Kansanedustaja: Prosessi jo alkanut Euroopassa

Lue lisää: TTIP Leaks - Greenpeace iski vuodetun aineiston nettiin